Konyha: | mediterrán |
Fő kategória: | tészták, vendégvárók |
Étkezés: | ebéd, vacsora |
Szezon: | tavaszi, szezonfüggetlen |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | min. 120 perc |
Alkalom: | Halloween |
Speciális összetevő: | tojásmentes, húsmentes |
Népszerű témák: | street food ételek |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Juhtúrós-céklás-tökmagos pizza és cukkinis mozzarellás pizza durumbúzalisztből
A meglévő pizza-tészta receptemet most tovább tökéletesítettem. Durumbúzalisztből készítettem el, amitől sokkal finomabb lett. A durumbúzalisztből készült ételek könnyebben emészthetőek, nem emelik meg túlzottan a vércukorszintet, hanem egyenletes elosztást biztosítanak.
A megadott hozzávalókból 4 db, kb. 28 cm átmérőjű pizza készíthető. (Amennyiben vékonyra nyújtjuk a tésztát – szerintem így a legfinomabb.)
Hozzávalók
A tésztához:
-
50 dkg durumbúzaliszt
-
2,5 dkg élesztő
-
1 csipet cukor
-
3,5 dl langyos víz
-
3-4 ek. olívaolaj (nagyon finom lesz, ha fűszeres olívaolajat használunk, például bazsalikomosat)
-
1 mk. só
A paradicsomos feltéthez:
-
dobozos paradicsompüré (Pl.: Happy-Frucht)
-
4-5 gerezd fokhagyma
-
só
-
őrölt feketebors
-
szárított oregánó
-
szárított vagy friss bazsalikom
-
2 ek. olívaolaj
A juhtúrós-céklás-tökmagos változathoz:
-
10 dkg juhtúró
-
5 dkg trappista sajt
-
1 db cékla
-
olívaolaj
-
oregánó
-
1 db lilahagyma
-
1 marék tisztított tökmag
A cukkínis változathoz:
-
1 db cukkini
-
fél kaliforniai paprika
-
3-4 db gomba
-
125 g mozzarella
-
5-6 db koktélparadicsom
Elkészítés
1. A céklával kell kezdenünk, mivel ennek sok idő kell. A legjobb, ha előző nap elkészítjük, mivel napokig eláll a hűtőben. A céklát alaposan megmossuk. Ne távolítsunk el róla semmit, különösen ne a ”farkincáját”, mert abban vannak a festékanyagok. Sózzuk, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd alufóliába csomagoljuk. Rátesszük egy tepsire és előmelegített sütőben 200 C fokon 1-1,5 órát sütjük.
A kész céklát még melegen megpucoljuk (nem forrón, tehát hagyjuk egy kicsit hűlni) és vékonyan felszeleteljük.
2. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk és belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd hozzáöntjük a langyos vizet. Összedolgozzuk, ami nem csak gyúrást jelent, hanem komoly fizikai erőszakot is. Itt aztán ki tudjuk élni minden agressziónkat. Mely nemcsak nekünk jó, hanem a tésztának is, mivel ettől lesz laza szerkezetű. Szóval ököllel nyugodtan bokszoljunk és többször is csapjuk oda a keverőtál aljába. (Na jó, éppen használhatjuk a kézi robotgép dagasztóbetétjét is – ebben viszont nincs semmi kihívás.)
Ezután 15 percet lefedve, meleg helyen pihentessük. (Érdemes erre a célra lefedhető keverőtálat beszerezni.)
3. Második lépésben a tésztához keverjük az olajat és a sót. Jöhet ismét a fizikai erőszak, vagy a robotgép, de ezúttal kétszer annyi ideig gyakoroljuk ezt.
A tésztának fényesnek kell lennie, és nem szabad, hogy beleragadjon a tál aljába. Ha a tésztánk ragadós, adjunk még hozzá egy kevés lisztet és olajat is. (Egyébként egy kanál tejfölt is tehetünk a tésztához.)
Ismét pihentetés következik 60 percig letakarva, meleg helyen.
4. Addig készítsük el a feltétet. Ehhez egy magas falú serpenyőbe öntjük a paradicsompürét, melyet zúzott fokhagymával, sóval, őrölt feketeborssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítünk. Teszünk bele egy kevés olívaolajat is, és egyszer felforraljuk.
5. A cukkinit vékonyan felszeleteljük, a paprikát apró kockákra vágjuk, a lilahagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A trappista sajtot lereszeljük, a mozzarelát vékonyan felszeleteljük.
6. A megkelt tésztát négy részre szedjük. Négy gömböt formálunk belőle és lisztezett gyúródeszkán vékonyan kinyújtjuk. Majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a paradicsomszósszal.
A juhtúrós-céklás-tökmagos változathoz a paradicsomszószra vékony szelet céklákat teszünk, rámorzsoljuk a juhtúrót, megszórjuk a hagymával, a sajttal, a tökmaggal és végül szárított oregánóval. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőbe tesszük, 250 C fokon sütjük kb. 8 percig.
A cukkinis változathoz a paradicsomszószra vékony szelet cukkiniket teszünk, rátesszük a mozzarellát és a koktélparadicsomot, megszórjuk a hagymával, a paprikával, a sajttal, a szeletelt gombával és végül szárított oregánóval. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőbe tesszük, 250 C fokon sütjük kb. 8 percig.
A képen látható harmadik-féle pizza, (amin rukkola van) egy feta sajtos-kukorciás-paprikás változat. Ennek receptjét itt találhatjátok meg.