Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Juhtúrós-céklás-tökmagos pizza és cukkinis mozzarellás pizza durumbúzalisztből

Juhtúrós-céklás-tökmagos pizza és cukkinis mozzarellás pizza durumbúzalisztből
Juhtúrós-céklás-tökmagos pizza és cukkinis mozzarellás pizza durumbúzalisztből
Juhtúrós-céklás-tökmagos pizza és cukkinis mozzarellás pizza durumbúzalisztből
Juhtúrós-céklás-tökmagos pizza és cukkinis mozzarellás pizza durumbúzalisztből
Konyha:mediterrán
Fő kategória:tészták, vendégvárók
Étkezés:ebéd, vacsora
Szezon:tavaszi, szezonfüggetlen
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:min. 120 perc
Alkalom:Halloween
Speciális összetevő:tojásmentes, húsmentes
Népszerű témák:street food ételek
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Juhtúrós-céklás-tökmagos pizza és cukkinis mozzarellás pizza durumbúzalisztből

A meglévő pizza-tészta receptemet most tovább tökéletesítettem. Durumbúzalisztből készítettem el, amitől sokkal finomabb lett. A durumbúzalisztből készült ételek könnyebben emészthetőek, nem emelik meg túlzottan a vércukorszintet, hanem egyenletes elosztást biztosítanak. 

A megadott hozzávalókból 4 db, kb. 28 cm átmérőjű pizza készíthető. (Amennyiben vékonyra nyújtjuk a tésztát – szerintem így a legfinomabb.)

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg durumbúzaliszt

  • 2,5 dkg élesztő

  • 1 csipet cukor

  • 3,5 dl langyos víz

  • 3-4 ek. olívaolaj (nagyon finom lesz, ha fűszeres olívaolajat használunk, például bazsalikomosat)

  • 1 mk. só

A paradicsomos feltéthez:

  • dobozos paradicsompüré (Pl.: Happy-Frucht)

  • 4-5 gerezd fokhagyma

  • őrölt feketebors

  • szárított oregánó

  • szárított vagy friss bazsalikom

  • 2 ek. olívaolaj

A juhtúrós-céklás-tökmagos változathoz:

  • 10 dkg juhtúró

  • 5 dkg trappista sajt

  • 1 db cékla

  • olívaolaj

  • oregánó

  • 1 db lilahagyma

  • 1 marék tisztított tökmag

A cukkínis változathoz:

  • 1 db cukkini

  • fél kaliforniai paprika

  • 3-4 db gomba

  • 125 g mozzarella

  • 5-6 db koktélparadicsom

Elkészítés

1. A céklával kell kezdenünk, mivel ennek sok idő kell. A legjobb, ha előző nap elkészítjük, mivel napokig eláll a hűtőben. A céklát alaposan megmossuk. Ne távolítsunk el róla semmit, különösen ne a ”farkincáját”, mert abban vannak a festékanyagok. Sózzuk, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd alufóliába csomagoljuk. Rátesszük egy tepsire és előmelegített sütőben 200 C fokon 1-1,5 órát sütjük.

A kész céklát még melegen megpucoljuk (nem forrón, tehát hagyjuk egy kicsit hűlni) és vékonyan felszeleteljük.

2. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk és belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd hozzáöntjük a langyos vizet. Összedolgozzuk, ami nem csak gyúrást jelent, hanem komoly fizikai erőszakot is. Itt aztán ki tudjuk élni minden agressziónkat. Mely nemcsak nekünk jó, hanem a tésztának is, mivel ettől lesz laza szerkezetű. Szóval ököllel nyugodtan bokszoljunk és többször is csapjuk oda a keverőtál aljába. (Na jó, éppen használhatjuk a kézi robotgép dagasztóbetétjét is – ebben viszont nincs semmi kihívás.)

Ezután 15 percet lefedve, meleg helyen pihentessük. (Érdemes erre a célra lefedhető keverőtálat beszerezni.)

3. Második lépésben a tésztához keverjük az olajat és a sót. Jöhet ismét a fizikai erőszak, vagy a robotgép, de ezúttal kétszer annyi ideig gyakoroljuk ezt.

A tésztának fényesnek kell lennie, és nem szabad, hogy beleragadjon a tál aljába. Ha a tésztánk ragadós, adjunk még hozzá egy kevés lisztet és olajat is. (Egyébként egy kanál tejfölt is tehetünk a tésztához.)

Ismét pihentetés következik 60 percig letakarva, meleg helyen.

4. Addig készítsük el a feltétet. Ehhez egy magas falú serpenyőbe öntjük a paradicsompürét, melyet zúzott fokhagymával, sóval, őrölt feketeborssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítünk. Teszünk bele egy kevés olívaolajat is, és egyszer felforraljuk.

5. A cukkinit vékonyan felszeleteljük, a paprikát apró kockákra vágjuk, a lilahagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A trappista sajtot lereszeljük, a mozzarelát vékonyan felszeleteljük.

6. A megkelt tésztát négy részre szedjük. Négy gömböt formálunk belőle és lisztezett gyúródeszkán vékonyan kinyújtjuk. Majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a paradicsomszósszal.

A juhtúrós-céklás-tökmagos változathoz a paradicsomszószra vékony szelet céklákat teszünk, rámorzsoljuk a juhtúrót, megszórjuk a hagymával, a sajttal, a tökmaggal és végül szárított oregánóval. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőbe tesszük, 250 C fokon sütjük kb. 8 percig.

A cukkinis változathoz a paradicsomszószra vékony szelet cukkiniket teszünk, rátesszük a mozzarellát és a koktélparadicsomot, megszórjuk a hagymával, a paprikával, a sajttal, a szeletelt gombával és végül szárított oregánóval. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőbe tesszük, 250 C fokon sütjük kb. 8 percig.

A képen látható harmadik-féle pizza, (amin rukkola van) egy feta sajtos-kukorciás-paprikás változat. Ennek receptjét itt találhatjátok meg.