Konyha: | keleti |
Fő kategória: | köret, zöldséges ételek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | tavaszi, nyári |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 30 perc |
Speciális összetevő: | tojásmentes, húsmentes |
Népszerű témák: | villámgyors receptek elfoglalt embereknek |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Kakukkfüves újrépa kuszkusszal
Választhatjuk ezt az ételt nagy nyári melegben, amikor nem vágyunk nehéz ételekre, vagy fogyókúránk ideje alatt, ha valami könnyűt szeretnénk, de nem tudunk lemondani az igazán ízes ételekről.
Hozzávalók (2 személyre)
6 db újrépa
3 ek. vaj
2 db fokhagyma
1 csipet őrölt fekete bors
2 csipet kristálycukor vagy barnacukor
6-7 friss kakukkfű ág
só
1 dl víz
fél citrom leve
a körethez:
120 g kuszkusz
180 ml víz
só
1 ek. étolaj
Elkészítés
1. A répákról eltávolítjuk a szárát. Nem kell teljesen, kb. fél cm maradhat is rajta. Azt mondják, hogy érdemes felhasználás előtt levágni a szárát, mert így az ízek és a vitaminok jobban benne maradnak a gyökérben.
A répát nem hámozzuk meg, hanem egyből blansírozzuk, azaz forró sós vízbe tesszük 3-4 percre, majd jeges vízbe áttesszük.
A jeges vízből kivéve meghámozzuk, vagy ha a répa friss, akkor elég, ha megdörzsöljük a héját. A kisebb répák maradhatnak egészben is, de akár fel is karikázhatjuk.
2. Párolólevet készítünk. Egy serpenyőben két evőkanál vajat olvasztunk, majd 2 csipet cukrot adunk hozzá. Rövid ideig forrósítjuk, hogy karamelizálódjon a cukor. Végül hozzáadjuk a fokhagymát, borsozzuk, sózzuk, belemorzsoljuk a kakukkfüvet, citromlével ízesijük és vízzel felöntjük. Mindezt felforraljuk . Ha már felére elpárolgott a folyadék, akkor beletesszük a répákat, melyeket lefedve 10-15 percig vagy puhulásig párolunk. A végén keverjünk bele még egy evőkanál vajat.
3. Közben elkésztjük a kuszkuszt. Ehhez 180 ml sós vizet forralunk. Levesszük a tűzről és hozzáadunk egy evőkanál olajat, valamint 120 g kuszkuszt. Elkeverjük és kb. 5 percig lefedjük. Az elkészül kuszkuszt villával átkeverjük és melegen tálaljuk a kakukkfüves újrépa mellé.