• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Klasszikus sajttorta recept karamell öntettel

Klasszikus sajttorta recept karamell öntettel
Klasszikus sajttorta recept karamell öntettel
Klasszikus sajttorta recept karamell öntettel
Fő kategória:desszertek
Étkezés:tízórai, uzsonna
Szezon:szezonfüggetlen
Alkalom:húsvét, vasárnapi ebéd, karácsony, szilveszter, újév, farsang, Valentin-nap
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:max. 120 perc
Speciális összetevő:húsmentes
Népszerű témák:karácsonyi sütemények, szilveszteri buli receptek
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Klasszikus sajttorta recept karamell öntettel

Többféleképpen készíthetünk sajttortát, nekem viszont ez a klasszikus recept jött be a leginkább. A karamell öntet helyett bármilyen gyümölcsös öntetet is tehetünk rá. 

 Hozzávalók

  • 500 g mascarpone
  • 2 doboz (2x 125g) vaníliás danone görög joghurt
  • 1 doboz (200 g) landliebe natúr joghurt
  • 3 db egész tojás és 1 db tojás sárgája
  • 150 g szitált porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 ek. étkezési keményítő
  • 400 g zabkeksz (nálam Győri Édes zabfalatok mini)
  • 100 g vaj

 

karamell öntet

  • 200 g kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 120 ml tejszín

 Elkészítés

1. A sütőt 160 C fokra előmelegítjük alsó és felső sütésen.

A zabkekszet apró darabokra törjük mozsárban vagy a zacskóban például klopfoló segítségével.

2. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a kekszmorzsával. A vajas kekszet egy kapcsos tortaforma aljára egyenletesen lenyomkodjuk, úgy hogy a forma oldalára is felhúzzuk. 5 percre betesszük az előmelegített sütőbe.

3. Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a többi hozzávalót konyhai robotgéppel egyenletesen elkeverjük. Ezt a krémet ráöntjük az elősütött kekszlapra. Egy olyan tepsibe rakjuk be sülni, melynek az aljába kevés vizet tudunk önteni. A tepsi közepébe tesszük a tortaformát, melyet 1,5 óráig sütünk 160 fokon.

4. Ha elkészült, kivesszük a sütőből és 30 perc hűtés után körbevágjuk az oldalát, hogy elváljon a tortaformától. A kapcsos tortaformában hagyjuk kihűlni. Érdemes egy éjszakát hűtőben tartani. A formát csak tálalás előtt vegyük le és ekkor locsoljuk meg a karamell öntettel is.

Karamell öntet elkészítése:

A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk az olvasztott vajat és elkeverjük a tejszínnel is. Ezután pár percet még főzzük és kész is van.

Ha sós karamellt szeretnénk, akkor egy kevés sóval ízesítsük. Isteni a sós karamella!

Az öntetet kihűtjük. Hűtőben 2-3 napig is eláll.

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!