Fő kategória: | desszertek |
Étkezés: | uzsonna |
Szezon: | őszi, téli, szezonfüggetlen |
Alkalom: | karácsony, szilveszter |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | min. 120 perc |
Speciális összetevő: | húsmentes |
Konyha: | magyar |
Népszerű témák: | karácsonyi sütemények, gasztroajándékok, szilveszteri buli receptek |
Kókuszos-narancsos csokitorta
Ellenállhatatlan finomság, mely ünnepivé varázsolja a pillanatot. A narancsos töltelékkel tökéletes desszertje a karácsonyi menünek is.
Hozzávalók (25 cm átmérőjű tortaformához)
a tésztához:
- 120 g Rama margarin
- 220 g porcukor
- 1 csipet só
- 6 db tojás
- 130 csokoládé (50%-os kakaótartalmú) Pl.: Szerencsi
- 130 g búzafinomliszt (Nagyi titka)
a krémhez:
- 230 g Rama margarin
- 100 g cukrozatlan kakaópor Pl.: Szerencsi
- 1 csipet só
- 160 porcukor
- 1 kk. vanília aroma
- 2 dl habtejszín (30 %-os, nem növényi, Pl.: Oké habtejszín)
- 10 g habfixáló
1 üveg narancslekvár
kókuszreszelék
1 db narancs a díszítéshez
Elkészítés
A tészta elkészítése
1. A tojásokat szétválasztjuk.
2. A vajat felolvasztjuk és robotgéppel összekeverjük a porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és ezzel is elkeverjük.
3. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, és hozzákeverjük a vajas keverékhez.
4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a liszttel felváltva hozzáadjuk a masszához, és összekeverjük az egészet.
5. A tésztát a sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük, és 190°C-ra előmelegített sütőben alsó és felső sütésen kb. 30 percig sütjük.
Ha kész, akkor teljesen kihűtjük. Leválasztjuk róla a sütőpapírt és kétfelé vágjuk.
A krém elkészítése
1. A vajat felolvasztjuk és robotgéppel összekeverjük a porcukorral.
2. Hozzáadjuk a kakaóport, a sót és a vanília aromát.
3. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a krémmel.
Tippek a tejszín kemény habbá veréséhez
1. A tejszínhab legyen hideg (min. 3 órát legyen hűtőben a habbá verés előtt).
2. A habverőt és a tálat is hűtsük be, mielőtt nekilátnák a habverésnek.
3. Tegyünk bele egy csipet sót!
4. Tegyünk bele habfixálót!
5. Nagyon sokáig kell verni (érdemes robotgéppel közepes fokozaton), ne adjuk fel az elején!
Összeállítás
Az egyik tortalapot megkenjük a narancslekvárral, majd ráhelyezzük a másik tortalapot.
A krémet rákanalazzuk a torta tetejére és egyenletesen elkenjük a tetejét és az oldalát is, teljesen bevonva a tortát.
A végén megszórjuk kókuszreszelékkel és narancsszeletkkel díszítjük.
Elfogyasztásig tartsuk hűtőben!