Konyha: | magyar |
Fő kategória: | saláták |
Étkezés: | ebéd, vacsora |
Szezon: | téli, szezonfüggetlen |
Alkalom: | vasárnapi ebéd, karácsony, szilveszter, újév, grill party |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, gluténmentes |
Népszerű témák: | szilveszteri buli receptek |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Majonézes lencsesaláta sült virslivel
Egy igazán magyaros ízvilágú lencsesaláta sült húsokhoz.
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg lencse
8 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só
őrölt fekete bors
tárkonyecet vagy fehérborecet
160 g majonéz
150 g tejföl
1 csomó petrezselyemzöld
4 db füstölt virsli
1 db lilahagyma
2 db babérlevél
1 db vöröshagyma
Elkészítés:
1. A lencsét megmossuk, átválogatjuk és áztatjuk (ha lehetséges 3-4 órán keresztül) hideg vízben, úgy hogy közben többször átmossuk. Így a főzési idő jelentősen lecsökken.
Új vízben feltesszük főzni sóval, babérlevéllel, félbe vágott vöröshagymával és 4 gerezd fokhagymával.
A kész lencsét kiszedjük, lecsepegtetjük.
2. Egy serpenyőben kevés olívaolajon egészben megpirítjuk a megtisztított maradék fokhagymákat. Kivesszük, majd egy mozsárban pépesre zúzzuk. Sózzuk, őrölt feketeborssal megszórjuk, olívaolajjal felöntjük, és nagyobb keverőtálba átöntjük. Hozzákeverjük az ecetet, majd a majonézt és a tejfölt. Finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.
3. A virslit vékony karikára vágjuk és egy serpenyőben kevés olajon megsütjük.
A lilahagymát karikára, vagy fél karikára vágjuk.
4. Végül a lencsét összekeverjük a majonézes mártással, a sült virslivel és a lilahagymával.
1-2 órára állni hagyjuk a hűtőben.