Fő kategória: | levesek |
Konyha: | magyar |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | tavaszi |
Alkalom: | húsvét, vasárnapi ebéd |
Elkészítési idő: | max. 30 perc |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, tojásmentes |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Medvehagyma-krémleves ropogósra sült sonkával
Vágykeltő leves, ami erőt ad és gyógyít is
Ez a leves erőt ad és gyógyít. Különleges, finom ízével pedig garantáltan feldobja a napodat. Tedd próbára te is!
Mit kell tudni a medvehagymáról?
A medvehagyma hatalmas gyógyító erővel bír. Tisztítja, méregteleníti gyomrot, a beleket és a vért is. A medvehagyma többek között jó a magas vérnyomás ellen, enyhíti a fejfájást, tisztítja a húgyhólyagot és a vesét, enyhíti a női panaszokat, és jó a reumára is. Ezek mellet pedig még vágykeltő hatású is.
Hozzávalók (4 személyre)
- 1 csomó medvehagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olívaolaj
- 4 közepes méretű burgonya
- 1 dl főzőtejszín
- só
- 1 csipet őrölt fehérbors
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- víz vagy zöldségalaplé
levesbetét: kenyér, olívaolaj, fekete-erdei füstölt sonka
Elkészítés:
1. A medvehagymát megmossuk, szárát lecsípjük és apróra vágjuk. A fokhagymát szintén felaprítjuk. A burgonyát kisebb kockákra vágjuk.
2. Forró olívaolajon 1-2 másodpercig melegítjük az aprított fokhagymát (épp csak addig, hogy elkezdjen pirulni), majd hozzáadjuk a kockázott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk és kevés őrölt szerecsendióval ízesítjük. Kevergetve pár percig sütjük, majd hozzáadjuk a medvehagymát. (Tegyünk félre belőle egy keveset a tálaláshoz.) Ezzel is átkeverjük és rövid ideig egyben pároljuk a burgonyával.
Felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével és puhára főzzük a hozzávalókat.
3. Ha a burgonya teljesen megpuhult, akkor botmixerrel pürésítjük a levest. Főzőtejszínt adunk hozzá és egyszer átforraljuk.
4. Pirított kenyérkockákat és ropogósra sütött sonkát kínáljunk hozzá. Ehhez a kenyeret kb. 1 cm-es kockákra vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsin szétterítjük. Meglocsoljuk olívaolajjal és sütőben ropogósra sütjük. A sonkaszeleteket is a sütőpapíron sütjük meg, olaj nélkül. Miután ropogósra sültek, összetördeljük és így szórjuk a forró levesbe. A kenyérkockával és a friss medvehagymával együtt tökéletes ropogtatni való lesz!