Fő kategória: | desszertek |
Étkezés: | uzsonna |
Szezon: | őszi |
Alkalom: | Halloween, Márton-nap |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | min. 120 perc |
Speciális összetevő: | fehér liszt mentes, gluténmentes, tojásmentes, húsmentes |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Őszi panna cotta
Egy igazán különleges desszertet készíthetünk, ha követjük az alábbi receptet. Egy napot mindenképpen állnia kell a hűtőben, így már előző napra tervezzük be a konyhai munkákat, mely elsőre bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az.
A megadott hozzávalókból 10 db muffin méretű panna cotta lesz. Egy főre 2 db-ot lehet számolni.
Az őszi történet az alábbi elemekből áll:
- fahéjas panna cotta karamell öntettel a tetején
- karamellizált almagolyók
- diós grillázs
- almacsipsz
Hozzávalók (5 személyre)
a fahéjas panna cottához:
500 ml habtejszín (30 %-os)
1 ek. fahéjas xilit
2 ek. kristálycukor
6 db lapzselatin
a karamell öntethez:
100 g kristálycukor
45 g vaj
60 ml habtejszín (30 %-os)
a karamellizált alma golyókhoz és grillázshoz:
100 g kristálycukor
3 db alma
1 marék dió
az almacsipszhez
1 db alma
Elkészítés
A fahéjas panna cotta elkészítése
1. A tejszínt egy edénybe öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjas xilittet. Habverővel elkeverjük. Nem kell forrnia, csak legyen elég meleg, ahhoz hogy a cukor elolvadjon benne teljesen. Ez kb. 5-8 percet vesz igénybe.
2. Közben a zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk 5 percig. Majd kinyomkodjuk, és a forró tejszínben feloldjuk. Elkeverjük, és az így kapott tejszínt szilikonos muffin formába töltjük, melyek tartását a muffin sütőforma biztosítja.
A muffin sütőformát betesszük a hűtőbe (egy tálcával érdemes letakarni) és egy éjszakán át hűtjük a panna cottákat.
A karamell öntet elkészítése:
1. A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk az olvasztott vajat, és elkeverjük a tejszínnel is. Ezután pár percet még főzzük és kész is van.
2. Az öntetet kihűtjük. Hűtőben 2-3 napig is eláll.
A karamellizált almagolyók elkészítése:
1. Az almákat meghámozzuk és egy karalábévájó segítségével golyókat vájunk ki belőle.
2. Újból karamellt készítünk. A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és egy fogpiszkáló segítségével megforgatjuk benne az almagolyókat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy szilikonos lapra tesszük, hogy a karamell megkeményedjen az almán.
A diós grillázs elkészítése:
1. A maradék karamellt egyenletesen elterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsin vagy szilikonos lapon és durvára vágott dió darabokat szórunk bele.
Az almacsipsz elkészítése:
1. Az almákat vékonyan felszeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 100 C fokon 2-3 órán át ropogósra sütjük.
Összeállítás:
Másnap könnyedén leszedjük a szilikonos formát a cottákról és a kihűtött öntettekkel meglocsolva tálaljuk. Az almacsipszet úgy tudjuk a legjobban a cottához illeszteni, ha egy késsel mélyedést vágunk a cottán és ebbe beleállítjuk az almacsipszet.
Karamellizált almagolyókat helyezünk mellé és az apróra tördelt grillázst.