Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Panna cotta variációk csokiba mártott eperrel és karamell darabokkal

Panna cotta variációk csokiba mártott eperrel és karamell darabokkal
Panna cotta variációk csokiba mártott eperrel és karamell darabokkal
Panna cotta variációk csokiba mártott eperrel és karamell darabokkal
Panna cotta variációk csokiba mártott eperrel és karamell darabokkal
Panna cotta variációk csokiba mártott eperrel és karamell darabokkal
Panna cotta variációk csokiba mártott eperrel és karamell darabokkal
Panna cotta variációk csokiba mártott eperrel és karamell darabokkal
Panna cotta variációk csokiba mártott eperrel és karamell darabokkal
Fő kategória:desszertek
Étkezés:uzsonna
Szezon:tavaszi, nyári
Alkalom:Valentin-nap, grill party
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:min. 120 perc
Speciális összetevő:tojásmentes, fehér liszt mentes, gluténmentes
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Panna cotta variációk csokiba mártott eperrel és karamell darabokkal

Egy igazán különleges desszertet készíthetünk, ha követjük az alábbi receptet. Egy napot mindenképpen állnia kell a hűtőben, így már előző napra tervezzük be a konyhai munkákat, mely elsőre bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az.

 

6 személyre 3 db panna cottát készítünk három különböző ízben és három különböző öntettel az alábbiak szerint:

1. klasszikus tejszínes panna cotta karamell öntettel

2. étcsokoládés panna cotta eperöntettel

3. fehér csokoládés panna cotta bazsalikomos eperöntettel

 

Ezt egészítik ki a csokiba mártott eprek és néhány ropogós karamell darab.

 

Hozzávalók (6 személyre)

klasszikus tejszínes panna cotta:

250 ml Oké habtejszín

1 ek. kristálycukor

1/3 rúd vanília

3 lapzselatin

 

étcsokoládés panna cotta:

250 ml habtejszín

1 ek. kristálycukor

3 lapzselatin

1/3 rúd vanília

80 g étcsokoládé

 

fehér csokoládés panna cotta:

250 ml habtejszín

1 ek. kristálycukor

1/3 rúd vanília

3 lapzselatin

80 g fehér csokoládé

 

Eperöntetek:

150 g eper

40 g cukor

a bazsalikomoshoz pedig 4-5 levél friss bazsalikom levél

+ tehetünk még bele valamilyen gyümölcs likőrt vagy pálinkát is

 

karamell öntet:

100 g kristálycukor

45 g vaj

60 ml tejszín

 

csokiba mártott eprek:

tetszés szerint csokoládé (étcsokoládé, fehér csokoládé, tejcsokoládé)

eper

 

a díszítéshez:

karamell darabok és mentalevél

Elkészítés

1. A három ízű pannát külön-külön kell elkészítenünk.

A klasszikus

A tejszínt egy edénybe öntjük és a cukorral, vanília rúddal felmelegítjük. Nem kell forrnia, csak legyen elég meleg ahhoz, hogy a cukor elolvadjon benne teljesen. Ez kb. 5-8 percet vesz igénybe.

2. Közben a zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk 5 percig. Majd kinyomkodjuk és a forró tejszínben feloldjuk. Elkeverjük, és az így kapott tejszínt szilikonos muffin formába töltjük, melyek tartását a muffin sütőforma biztosítja. 6 db-ot töltünk meg ezzel az ízzel.

A csokisak

1. A csokit vízfürdő felett felmelegítjük és félretesszük.

2. A tejszínt egy edénybe öntjük és a cukorral, a vanília rúddal és az olvasztott csokoládéval felmelegítjük. Nem kell forrnia, csak legyen elég meleg ahhoz, hogy a cukor elolvadjon benne teljesen. Ez kb. 5-8 percet vesz igénybe.

3. Közben a zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk 5 percig. Majd kinyomkodjuk és a forró tejszínben feloldjuk. Elkeverjük, és az így kapott tejszínt szilikonos muffin formába töltjük, melyek tartását a muffin sütőforma biztosítja. 6 db-ot töltünk meg a tejcsokis ízzel, és 6 db-ot az étcsokis ízzel.

A muffin sütőformát betesszük a hűtőbe (egy tálcával érdemes letakarni) és egy éjszakán át hűtjük a panna cottákat. Másnap könnyedén leszedjük a szilikonos formát a cottákról és a kihűtött öntettekkel meglocsolva tálaljuk.

Az epres öntet elkészítése

Az epret felfőzzük a cukorral. Likőrrel vagy pálinkával a főzés végén ízesítjük. Amikor már megpuhult az eper, akkor levesszük a tűzről és leturmixoljuk. A magok miatt szűrőn átszűrjük. A bazsalikomos eperöntethez a turmixgépbe tesszük bele a bazsalikom leveleket.

Az öntetet kihűtjük. Hűtőben 2-3 napig is eláll.

Karamell öntet elkészítése

A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk az olvasztott vajat és elkeverjük a tejszínnel is. Ezután pár percet még főzzük és kész is van.

Ha sós karamellt szeretnénk, akkor egy kevés sóval ízesítsük. Isteni a sós karamella!

Az öntetet kihűtjük. Hűtőben 2-3 napig is eláll.

 

A csokiba mártott eprek elkészítése

Az epret kicsumázzuk és megmossuk. Az alját egyenletesen levágjuk, hogy megálljanak. Teljesen megszárítjuk egy papírtörlőn felfelé állítva.

A csokikat vízfürdő felett felolvasztjuk. Ha nem szeretnénk vízfürdőt készíteni, akkor egy üvegtálban mikróban is megolvaszthatjuk a csokit. De nagyon kell rá figyelni, mert a felforrósított csoki kicsapódhat.

A felolvasztott csokit rövid ideig állni/dermedni hagyjuk.

Az epret egy fogpiszkáló segítségével a csokiba mártjuk és elforgatjuk. Kicsit várunk vele, majd ahol nincs csoki, azzal a felével ráhelyezzük egy tálcára. Készíthetünk különböző ízű epreket is. Ha először fehér csokiba mártottuk, akkor egy rövid ideig hagyjuk dermedni, majd tejcsokival meglocsolhatjuk a tetejét.

Az így elkészített epres csokoládékat a tálcával együtt betesszük a hűtőbe. 1-2 óra múlva fogyasztható is.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés