Fő kategória: | desszertek |
Étkezés: | uzsonna |
Szezon: | tavaszi, nyári |
Alkalom: | Valentin-nap, grill party |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | min. 120 perc |
Speciális összetevő: | tojásmentes, fehér liszt mentes, gluténmentes |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Panna cotta variációk csokiba mártott eperrel és karamell darabokkal
Egy igazán különleges desszertet készíthetünk, ha követjük az alábbi receptet. Egy napot mindenképpen állnia kell a hűtőben, így már előző napra tervezzük be a konyhai munkákat, mely elsőre bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az.
6 személyre 3 db panna cottát készítünk három különböző ízben és három különböző öntettel az alábbiak szerint:
1. klasszikus tejszínes panna cotta karamell öntettel
2. étcsokoládés panna cotta eperöntettel
3. fehér csokoládés panna cotta bazsalikomos eperöntettel
Ezt egészítik ki a csokiba mártott eprek és néhány ropogós karamell darab.
Hozzávalók (6 személyre)
klasszikus tejszínes panna cotta:
250 ml Oké habtejszín
1 ek. kristálycukor
1/3 rúd vanília
3 lapzselatin
étcsokoládés panna cotta:
250 ml habtejszín
1 ek. kristálycukor
3 lapzselatin
1/3 rúd vanília
80 g étcsokoládé
fehér csokoládés panna cotta:
250 ml habtejszín
1 ek. kristálycukor
1/3 rúd vanília
3 lapzselatin
80 g fehér csokoládé
Eperöntetek:
150 g eper
40 g cukor
a bazsalikomoshoz pedig 4-5 levél friss bazsalikom levél
+ tehetünk még bele valamilyen gyümölcs likőrt vagy pálinkát is
karamell öntet:
100 g kristálycukor
45 g vaj
60 ml tejszín
csokiba mártott eprek:
tetszés szerint csokoládé (étcsokoládé, fehér csokoládé, tejcsokoládé)
eper
a díszítéshez:
karamell darabok és mentalevél
Elkészítés
1. A három ízű pannát külön-külön kell elkészítenünk.
A klasszikus
A tejszínt egy edénybe öntjük és a cukorral, vanília rúddal felmelegítjük. Nem kell forrnia, csak legyen elég meleg ahhoz, hogy a cukor elolvadjon benne teljesen. Ez kb. 5-8 percet vesz igénybe.
2. Közben a zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk 5 percig. Majd kinyomkodjuk és a forró tejszínben feloldjuk. Elkeverjük, és az így kapott tejszínt szilikonos muffin formába töltjük, melyek tartását a muffin sütőforma biztosítja. 6 db-ot töltünk meg ezzel az ízzel.
A csokisak
1. A csokit vízfürdő felett felmelegítjük és félretesszük.
2. A tejszínt egy edénybe öntjük és a cukorral, a vanília rúddal és az olvasztott csokoládéval felmelegítjük. Nem kell forrnia, csak legyen elég meleg ahhoz, hogy a cukor elolvadjon benne teljesen. Ez kb. 5-8 percet vesz igénybe.
3. Közben a zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk 5 percig. Majd kinyomkodjuk és a forró tejszínben feloldjuk. Elkeverjük, és az így kapott tejszínt szilikonos muffin formába töltjük, melyek tartását a muffin sütőforma biztosítja. 6 db-ot töltünk meg a tejcsokis ízzel, és 6 db-ot az étcsokis ízzel.
A muffin sütőformát betesszük a hűtőbe (egy tálcával érdemes letakarni) és egy éjszakán át hűtjük a panna cottákat. Másnap könnyedén leszedjük a szilikonos formát a cottákról és a kihűtött öntettekkel meglocsolva tálaljuk.
Az epres öntet elkészítése
Az epret felfőzzük a cukorral. Likőrrel vagy pálinkával a főzés végén ízesítjük. Amikor már megpuhult az eper, akkor levesszük a tűzről és leturmixoljuk. A magok miatt szűrőn átszűrjük. A bazsalikomos eperöntethez a turmixgépbe tesszük bele a bazsalikom leveleket.
Az öntetet kihűtjük. Hűtőben 2-3 napig is eláll.
Karamell öntet elkészítése
A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk az olvasztott vajat és elkeverjük a tejszínnel is. Ezután pár percet még főzzük és kész is van.
Ha sós karamellt szeretnénk, akkor egy kevés sóval ízesítsük. Isteni a sós karamella!
Az öntetet kihűtjük. Hűtőben 2-3 napig is eláll.
A csokiba mártott eprek elkészítése
Az epret kicsumázzuk és megmossuk. Az alját egyenletesen levágjuk, hogy megálljanak. Teljesen megszárítjuk egy papírtörlőn felfelé állítva.
A csokikat vízfürdő felett felolvasztjuk. Ha nem szeretnénk vízfürdőt készíteni, akkor egy üvegtálban mikróban is megolvaszthatjuk a csokit. De nagyon kell rá figyelni, mert a felforrósított csoki kicsapódhat.
A felolvasztott csokit rövid ideig állni/dermedni hagyjuk.
Az epret egy fogpiszkáló segítségével a csokiba mártjuk és elforgatjuk. Kicsit várunk vele, majd ahol nincs csoki, azzal a felével ráhelyezzük egy tálcára. Készíthetünk különböző ízű epreket is. Ha először fehér csokiba mártottuk, akkor egy rövid ideig hagyjuk dermedni, majd tejcsokival meglocsolhatjuk a tetejét.
Az így elkészített epres csokoládékat a tálcával együtt betesszük a hűtőbe. 1-2 óra múlva fogyasztható is.