Konyha: | magyar |
Fő kategória: | desszertek, vendégvárók |
Étkezés: | reggeli, tízórai, uzsonna |
Szezon: | szezonfüggetlen |
Alkalom: | újév, farsang, húsvét, vasárnapi ebéd, karácsony, szilveszter |
Elkészítési idő: | max. 60 perc |
Speciális összetevő: | húsmentes |
Népszerű témák: | karácsonyi sütemények, szilveszteri buli receptek |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Papsipka (túrós batyu)
Családunkban nagy kedvenc ez a sütemény, melyet általában kemencében készítünk el. Kaporral vagy kapor nélkül is megsüthetjük, biztosan nagy sikert fog aratni.
Hozzávalók (20-25 db-hoz)
a tésztához:
- 500 g búzafinomliszt
- 3 dl tej
- 25 g élesztő
- 85 g cukor
- 2 tojássárgája (+ 1 a kenéshez)
- 8 ek. étolaj
- 1 csipet só
a töltelékhez:
- 500 g tehéntúró
- 2 tojás
- 120 g porcukor
- ízlés szerint kapor
- tehetünk bele még mazsolát vagy reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot is
Elkészítés
1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk.
2. A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, és a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a többi tejet, egy csipet sót, a tojások sárgáját, a cukrot és az olajat. Ezután gyúrás, dagasztás következik, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
3. Addig elkészítjük a tölteléket. A túrót villával áttörjük. Finomra vágjuk a kaprot (ha teszünk bele).
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral szintén habosra keverjük. Hozzáadjuk a túróhoz a tojásos porcukrot, a kaprot és a fehérjehabot.
4. A megkelt tésztát kettéválasztjuk. Az egyik cipót 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk, majd 10x10 cm-es négyzeteket vágunk ki belőle.
Egy evőkanálnyi tölteléket teszünk a tészta közepére, majd az egymással szemközti tésztacsúcsokat egymásra hajtjuk és kicsit meg is pödörjük. Az így elkészített batyukat tojássárgájával megkenjük.
5. Ha nem kemencében sütjük, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 200 C fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20 percig sütjük.