Konyha: | mediterrán |
Fő kategória: | vendégvárók, zöldséges ételek |
Étkezés: | vacsora, reggeli, ebéd |
Szezon: | tavaszi, nyári, őszi, téli, szezonfüggetlen |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 90 perc |
Speciális összetevő: | húsmentes |
Népszerű témák: | szilveszteri buli receptek, street food ételek |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
A legjobb pizza recept
Sok időbe telt, míg megtaláltam a számomra tökéletes pizza tészta receptet. Most ezt szeretném megosztani veletek, ezúttal hús nélkül. Persze bármit lehet a tetejére tenni. De ez a pizza hús nélkül is tökéletesen megállja a helyét.
A megadott hozzávalókból három db kb. 32 cm-es pizza készíthető. (Amennyiben vékonyra nyújtjuk a tésztát - szerintem így a legfinomabb.)
Hozzávalók
A tésztához:
50 dkg búzafinomliszt (használhatunk teljes kiőrlésű lisztet is, de ekkor növeljük az élesztő mennyiségét és a kelési időt is)
2,5 dkg élesztő
1 csipet cukor
3,5 dl langyos víz
3-4 ek. olívaolaj (nagyon finom lesz, ha fűszeres olívaolajat használunk, például bazsalikomosat)
1 mk. só
A vegetáriánus feltéthez:
dobozos paradicsompüré (Pl.: Happy-Frucht)
2 fej lilahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só
őrölt feketebors
szárított oregánó
szárított bazsalikom
10 dkg feta sajt
10 dkg trappista sajt
1 kukorica konzerv
fél kaliforniai paprika
Tejfölös alaphoz és nem vega feltéthez:
1 doboz tejföl összekeverve sóval, borssal, egy kevés olívaolajjal és 2 gerezd fokhagymával
10 dkg trappista sajt
ízlés szerint sonka vagy szalonna
Elkészítés
1. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk és belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd hozzáöntjük a langyos vizet. Összedolgozzuk, ami nem csak gyúrást jelent, hanem komoly fizikai erőszakot is. Itt aztán ki tudjuk élni minden agressziónkat. Mely nemcsak nekünk jó, hanem a tésztának is, mivel ettől lesz laza szerkezetű. Szóval ököllel nyugodtan bokszoljunk és többször is csapjuk oda a keverőtál aljába. (Na jó, éppen használhatjuk a kézi robotgép dagasztóbetétjét is- ebben viszont nincs semmi kihívás)
Ezután 15 percet lefedve, meleg helyen pihentessük. (Érdemes erre a célra lefedhető keverőtálat beszerezni.)
2. Második lépésben a tésztához keverjük az olajat és a sót. Jöhet ismét a fizikai erőszak, vagy a robotgép, de ezúttal kétszer annyi ideig gyakoroljuk ezt.
A tésztának fényesnek kell lennie, és nem szabad, hogy beleragadjon a tál aljába. Ha a tésztánk ragadós, adjunk még hozzá egy kevés lisztet és olajat is. (Egyébként egy kanál tejfölt is tehetünk a tésztához.)
Ismét pihentetés következik 30 percig letakarva, meleg helyen.
3. Addig készítsük el a paradicsomos feltétet. Ehhez egy magas falú serpenyőbe öntjük a paradicsompürét, melyet zúzott fokhagymával, sóval, őrölt fekete borssal, oregánóval, bazsalikommal, egy kevés olívaolajjal ízesítünk és egyszer felforralunk.
4. A megkelt tésztát három részre szedjük. Három gömböt formálunk belőle és lisztezett gyúródeszkán vékonyan kinyújtjuk. Majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a paradicsomszósszal, megszórjuk apró kockára vágott paprikával, morzsolt kukoricával, félbe vágott hagymával, a sajtokkal és végül szárított oregánóval. Előmelegített sütőbe tesszük, 250 C fokon sütjük kb. 8 percig.