• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Ponty halászlé

Ponty halászlé
Ponty halászlé
Ponty halászlé
Ponty halászlé
Ponty halászlé
Ponty halászlé
Ponty halászlé
Ponty halászlé
Konyha:magyar
Fő kategória:levesek
Étkezés:ebéd, vacsora
Szezon:téli, szezonfüggetlen
Alkalom:karácsony
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:min. 120 perc
Speciális összetevő:tejmentes, tojásmentes, húsmentes, fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, laktózmentes, gluténmentes
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Ponty halászlé

Titkos családi recept alapján.

Ez nem a hagyományos módon készített halászlé receptje. Nem nevezhetnék sem bajainak, sem tiszainak, sem szegedinek. A szakács iskolában sem így tanultuk. Ott valami egészen diétás verziót készítettünk ehhez képest. Ez ugyanis nagyon laktató, intenzív fűszerezésű, igazán magyaros verziója a halászlének. A passzírozástól és a belekerült halmennyiségtől sűrű lesz. Kihűtés után kocsonyás állagot kap. (Az így kapott halkocsonyát akár pirítósra is kenhetjük.)

Általában bográcsban készítjük karácsonykor és nyári, horgász-kalandos kempingezések során. Máshol még nem találkoztam ilyen elkészítési móddal és őszintén szólva ennyire finom halászlével sem. Számomra ez az igazi halászlé. Most nektek is megmutatom ezt a titkos családi receptet.

Hozzávalók (12 főre)

  • 2 db 2 kg-os, egész ponty
  • 4 db közepes méretű vöröshagyma
  • étolaj
  • 1 db közepes méretű tv paprika
  • ½ db hegyes erős paprika
  • 1 db paradicsom
  • Erős Pista ízlés szerint
  • 3 ek. fűszerpaprika
  • őrölt fekete bors
  • morzsolt majoránna
  • 4 db halászlékocka
  • víz


Elkészítés

1. A hal beszerzése és előkészítése

A halat piacon is beszerezhetjük, de a legjobb, ha mi magunk horgásszuk ki. Mindkét esetben kisebb, kb. 2 kg-os halakat válasszunk a leveshez, mert ezek húsa a legfinomabb. (A nagyobb halak zsírosak lehetnek.)

A sikeres horgászat után következhet a halászlékészítés. A friss halat kábítás után tisztítjuk, zsigereljük és pikkelyezzük, de ha szerencsénk van, akkor tükörpontyot fogunk, melyet nem kell pikkelyezni. Ilyet kérhetünk a piacon, élő halként is.

A halat előkészítés után szeletekre vágjuk. 12 halszeletre lesz szükségünk 12 személyre. Illetve az alaplé elkészítéséhez a fejére, farkára és minden uszonyára is szükség van. Itt semmi nem megy kárba.

2. Az alaplé főzése

A hagymát felkockázzuk és olajon megdinszteljük. Ha már üveges, akkor hozzáadjuk a felkockázott paprikát is. Rövid ideig piritjük, de ügyeljünk arra, hogy a hagyma ne égjen meg!

Tűzről levéve megszórjuk fűszerpaprikával és elkeverjük. Beletesszük az aprólékhalat (fej, farok, uszonyok, ha mindez kevés lenne, akkor kisebb keszegek is mehetnek bele). Fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával. Beletesszük a kockára vágott paradicsomot, a halászlékockákat, és felöntjük vízzel. 

A víz mennyisége nagyon fontos.  Mivel ez az alaplé a passzírozáshoz fog kelleni, így a lé fele annyi legyen, mint amennyi levest szeretnénk a végén. Viszont ez az alaplé legyen sokkal fűszeresebb, mert a passzírozás után fel fogjuk önteni még vízzel.

Ezt az alaplevet kb. 40 percig intenzíven főzzük. Akkor jó, ha már leválik a halhús a halfejről. Ekkor levesszük a tűzről és következik a passzírozás.

3. Passzírozás

Az alaplében megfőzött halaprólékot kivesszük egy tányérra és lefejtük a halhúst. A szálkákat félretesszük, a halhús pedig mehet a passzírozóba. Az alapléből folyamatosan locsolgatva passzírozzuk át a halakat és ez egész alaplét, ügyelve arra, hogy szálkák ne kerüljenek bele.

4. A halszálé elkészítése

A passzírozott lét visszaöntjük a bográcsba és újra felforraljuk annyi vizet hozzáadva, amennyi levest szeretnénk. Ha nem elég fűszeres a víz hozzáadása után, akkor fűszerezzük is. Általában még egy kevés só kell bele és persze az Erős Pista (már aki csípősen szereti). A sózással azonban vigyázzunk, mert a felforralt lébe előre besózott halakat fogunk tenni, melyektől még sós lehet a halászlé.

Aki szereti, tegyen bele haltejet és/vagy ikrát is. A halszeleteket fél órával a levesbe kerülés előtt kell besóznunk és állni kell hagyni. A forrásban lévő levesbe kell beletennünk és kb. 10 percet főzzük csak, ügyelve arra, hogy ilyenkor már nem szabad kanállal kevergetni a levest, mert a halszeletek széttörhetnek. Csak rázogassuk a bográcsot, ha szükséges.

Ha a halszeletek is elkészültek, akkor van kész a halászlevünk.

Kenyérrel tálaljuk.

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!