Konyha: | magyar |
Fő kategória: | desszertek |
Étkezés: | tízórai, uzsonna |
Szezon: | tavaszi, nyári |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 60 perc |
Speciális összetevő: | húsmentes |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Rizsfelfújt málnaöntettel (rizskoch)
A rizsfelfújt (rizskoch) nagyon könnyen elkészíthető, klasszikus finomság. Ehetjük baracklekvárral is, de ha van otthon egy kevés gyümölcs, (eper, málna stb.) akkor készítsünk hozzá gyümölcsöntetet. Még jobban feldobja ezt a fincsi desszertet!
Hozzávalók (4-5 személyre)
- 200 g rizs
- 200 ml víz
- 2 csipet só
- 500 ml tej
- 5 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 50 g vaj
- vaníliás cukor
- citromhéj
málnaöntet
- 250 g málna (fagyasztott is jó)
- 150 g kristálycukor
- 1 citrom leve
Elkészítés
1. A rizst kiválogatjuk, megmossuk és annyi mililiter forrásban lévő, gyengén sós vízbe szórjuk, amennyi gramm a rizs. Megforraljuk. Amikor a víz kezd elfogyni, felengedjük a rizst forró tejjel.
Lassú tűzön, gyakran megkeverve a rizs puhulásáig, kissé elkásásodásig főzzük. Ekkor levesszük a tűzről és egy tepsiben szétterítve hagyjuk kihűlni.
2. A tojások sárgáját előbb cukorral, majd kevés vajjal habosra keverjük. Hozzátesszük a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd alaposan eldolgozzuk a tejberizzsel.
3. A tojásfehérjét habbá verjük és ezt a habot több lépésben adjuk a rizshez.
4. Vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt sütőformába öntjük. 20-30 percig sütjük 180 C fokon alsó légkeverésen. Ha már erősen érezni az illatát és szép barna a teteje, akkor készen van.
Ha elkészült, ne egyből borítsuk ki. Kicsit kihűtjük és körbe vágjuk, majd úgy tesszük ki tányérra.
5. Málnaöntet: 250 g málnát 150 g kristálycukorral és egy citrom levével felfőzzünk. Főzés után turmixszoljuk, majd átszűrjük, hogy a magok ne maradjanak benne.