Fő kategória: | köret |
Étkezés: | ebéd, vacsora |
Szezon: | téli |
Alkalom: | karácsony |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 60 perc |
Speciális összetevő: | tojásmentes, húsmentes, fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, gluténmentes |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Roséban sült karácsonyi gyümölcsök és zöldségek, gombanyárssal és gratin burgonyával
Egy vegetáriánus karácsonyi fogás, mely látványában is ízében is ünnepi.
Hozzávalók (4 személyre)
- 2 dl rosé bor
- 2 db alma
- 1 db narancs
- 2 db répa
- 3 db lilahagyma
- 100 g magozott aszalt szilva (cukor nélkül)
- 300 g csiperkegomba (használhatunk más gombát is)
- olívaolaj
- 1 ek. vaj
- 2 csipet őrölt fahéj
- só
- őrölt fekete bors
- szárított bazsalikom
- friss rozmaringág
a gratin burgonyához:
- 300 g burgonya
- 3 ek. vaj
- 200 g reszelt sajt
- 200 ml tejszín
- só
- őrölt szerecsendió
- őrölt fehér bors
Elkészítés
1. A gombát megtisztítjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. Olívaolajjal bőségesen meglocsoljuk. Sózzuk, borsozzuk, és szárított bazsalikomot szórunk rá. 5-6 percig állni hagyjuk.
2. A hagymákat megtisztítjuk, és nagyobb cikkekre vágjuk. A répát meghámozzuk és felszeleteljük. A narancs héját és fehér részét levágjuk, majd cikkeket vágunk ki belőle. Megszórjuk őrölt fahéjjal.
3. A narancs levét félretesszük és hozzáadjuk az aszalt szilvát. Felhasználásig ázni hagyjuk ebben. Az almát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk.
4. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat forrósítunk, majd beletesszük a gombákat és mindegyik oldalát megpirítjuk. Ha elkészültek, akkor kivesszük. A visszamaradt fűszeres olajba beletesszük a rozmaring ágat és rövid ideig pirítjuk. Ha kevés lenne az olaj, akkor adjunk még hozzá egy keveset. Miután a rozmaring ágat kivettük az olajhoz önjük a bort, pár perc múlva a félretett narancs levét is. Ezt beforraljuk, azaz, hagyjuk, hogy felére elforrjon.
5. Az előkészített répát, almát, hagymát, narancsot és aszalt szilvát egy tűzálló tálba tesszük és megsózzuk, borsozzuk. Leöntjük a beforralt rozéval, rátesszük a megpirított rozmaring ágat, majd előmelegített 200 C fokos sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a répa meg nem puhul és minden hozzávaló pirosas kérget kap. Ez kb. 30-40 perc. Ha szükséges, öntsünk még alá bort.
6. Közben a gombákat fanyársakra tűzzük. Az utolsó 10 percben ezeket is betesszük a sütőbe a gyümölcsök és zöldségek mellé.
7. Gratin burgonyát készítünk hozzá. Ehhez a burgonyát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük. A sajtot lereszeljük. A tejszínt habverővel összekeverjük sóval, borssal és szerecsendióval. A vajat felolvasztjuk.
Egy szufléformát kivajazunk és teszünk bele néhány szelet burgonyát. Kicsit megsózzuk, majd leöntjük az ízesített tejszínnel, kevés sajtot adunk hozzá, majd jöhet a következő réteg burgonya. Így töltjük meg teljesen a szuflé formát. Végül olvasztott vajjal lelocsoljuk.
200 C fokos sütőbe tesszük 30 percre. Ha elkészült, akkor kivesszük és 10 percig állni hagyjuk, majd körbevágjuk és egy lapos tepsibe kiborítjuk a formák tartalmát. Megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe további 10 percre, lehetőleg grill fokozaton, hogy a sajt szépen rápiruljon a tetejére.