Konyha: | magyar |
Fő kategória: | sertés ételek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | őszi, téli |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 60 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, tojásmentes |
Népszerű témák: | főzelék |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Sárgaborsó főzelék virsli pörkölttel
Egy egyszerű, kiadós főzelék a hidegebb napokra.
Hozzávalók (4 személyre)
A főzelékhez:
500 g hántolt feles, száraz sárgaborsó
3 db babérlevél
2 evőkanál sertészsír
3 evőkanál liszt
4 gerezd fokhagyma
só
őrölt feketebors
víz
1,5 dl tej
A virsli pörkölthöz:
3 db vöröshagyma
4 db paradicsom
3 db paprika
15 dkg füstölt kenyérszalonna
0,5 kg virsli
só
2 evőkanál fűszerpaprika
őrölt fekete bors
őrölt köménymag
morzsolt majoránna
víz
Elkészítés
1. A sárgaborsót megmossuk és átválogatjuk, majd sós vízben babérlevéllel feltesszük főzni.
A rántáshoz zsírt forrósítunk. Hozzáadjuk a lisztet, jól elkeverjük és zsemleszínűre pirítjuk. Levesszük a tűzről és zúzott fokhagymát adunk hozzá. Hagyjuk kihűlni.
2. Ha a sárgaborsó megpuhult, akkor hozzáöntjük a rántást. Őrölt fekete borssal ízesítjük és tehetnünk bele még fokhagymát is. Tej hozzáadásával beállítjuk a főzelék sűrűségét. A rántással készre forraljuk.
A főzeléket botmixerrel pürésíthetjük is.
3. A pörkölt elkészítéséhez először a szalonnát megpirítjuk. Ha kész, kivesszük egy szűrőkanál segítségével és a visszamaradt zsírban finomra vágott hagymát dinsztelünk. Tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymagot teszünk bele és egyszer felforraljuk.
4. Beletesszük az apró kockára vágott paprikát, és úgy főzzük, hogy a folyadék elpárologjon róla. Ekkor öntsük fel egy kevés vízzel. Ezt többször ismételjük meg, majd adjuk hozzá az apró kockára vágott paradicsomot és ezzel is pirítsuk le, majd öntsük fel vízzel. Ha már a paprika és a paradicsom is kellően megfőtt, akkor tegyük vissza bele a sült szalonnát. Szórjuk meg majoránnával és adjuk hozzá a felkarikázott virslit. Néhány perc múlva kész.