Konyha: | mediterrán |
Fő kategória: | tészták |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | tavaszi, nyári, őszi, téli, szezonfüggetlen |
Alkalom: | húsvét |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 30 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes |
Népszerű témák: | villámgyors receptek elfoglalt embereknek |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Spagetti Parma (e Funghi) – azaz sonkás-gombás spagetti
Ez tipikusan egy olyan tészta, melyet a hűtőben lévő maradékok ihlettek. Ha nincs pármai sonkánk, akkor helyettesíthetjük másfajta sonkával is.
Hozzávalók (2 személyre)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 db gomba
- 1-1,5 dl főzőtejszín
- friss fűszernövények (pl: zsálya, kakukkfű, rozmaring, vagy ami van)
- 5-6 szelet pármai sonka
- olívaolaj
- spagetti
- só, őrölt fekete bors
- szárított oregánó, bazsalikom
Elkészítés
1. A tésztát sós vízben megfőzöm (al dente legyen). Lecsepegtettem és félreteszem.
2. Egy serpenyőben forró olívaolajon (ne spóroljunk az olajjal) megpirítom a vékony szeletekre vágott fokhagymát, sonkát és friss fűszernövényeket is (egyben, szárastól). Ha már kissé megpirultak, akkor kiveszem a fűszernövényeket és félreteszem. Mehet sonkához a szeletekre vágott gomba is. Sózzuk. Amikor már a gomba is megpirult, akkor megszórom az apróra vágott petrezselyemmel és ezzel is pirítom egy kicsit, hogy összeessen a petrezselyem.
3. Felöntöm a tejszínnel, amihez egy tálkában már hozzáverem a borsot és a többi szárított fűszert. A tejszínt mártás sűrűségűre redukálom (elfőzöm a levét).
4. Végül a mártásba beleforgatom a kifőzött tésztát.
Tálalás: a megpirított fűszernövényeket apróra vágom, vagy ha elég sokáig sütöttem őket, akkor rá is tudom morzsolni a tészta tetejére.
Lehet tenni rá reszelt sajtot is, de nekem nem hiányzott hozzá semmi sem. Na jó, talán egy pohárka fehérbor.