Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Sült kacsamell, kakukkfüves dijoni mustáros almapürével, burgonyafánkkal és sült fügével

Sült kacsamell, kakukkfüves dijoni mustáros almapürével, burgonyafánkkal és sült fügével
Sült kacsamell, kakukkfüves dijoni mustáros almapürével, burgonyafánkkal és sült fügével
Sült kacsamell, kakukkfüves dijoni mustáros almapürével, burgonyafánkkal és sült fügével
Fő kategória:szárnyas ételek
Étkezés:ebéd
Szezon:őszi, téli, szezonfüggetlen
Alkalom:szüret, Márton-nap, vasárnapi ebéd, karácsony, szilveszter, farsang, Valentin-nap
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:max. 60 perc
Árszint:költséges hozzávalók

Sült kacsamell, kakukkfüves dijoni mustáros almapürével, burgonyafánkkal és sült fügével

Egy tányéron több olyan íz, melyek kitűnően kiegészítik egymást. Nagy kedvencem az almapüré is, melyet sült oldalas mellé szoktam még készíteni. Mindenképpen ki kell próbálni.

 Hozzávalók (2-3 személyre)

  • 1 kg kacsamell
  • őrölt fekete bors
  • 1 ek. zsír
  • friss kakukkfű vagy rozmaring
  • a sült fügéhez:
  • 5-6 db érett füge
  • olívaolaj
  • 1 ek. kristálycukor
  • az almapüréhez:
  • 4 db alma
  • 2-3 ek. cukor
  • 1 ek. vaj
  • 1 dl édes fehérbor
  • 1 csomó kakukkfű
  • 1 ek. dijoni mustár (más mustár is jó hozzá)
  • a burgonyafánkhoz:
  • 250 g burgonya
  • 10 g élesztő
  • egy kevés tej és cukor
  • 40 g liszt
  • 1 db tojás
  • 15 g vaj
  • étolaj a sütéshez

 Elkészítés

1. A kacsát megmossuk, a bőrét beirdaljuk, vigyázva, hogy a húst ne vágjuk be, mert akkor kiszárad. Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük.

2. Langyos serpenyőben sütjük kevés zsiradékon, úgy hogy a bőrős felével lefelé fordítjuk először. Lenyomjuk a serpenyőben, így a zsírréteg egyenletesen fog megsülni.

Körbepirítjuk, majd 160 C fokos sütőbe tesszük 20-30 percre (ha angolosan szeretnénk, akkor csak 10 percre). Zsiradékot és néhány zöldfűszert tegyünk a tepsibe.

Ha elkészült a kacsamell, akkor pihentessük mielőtt felszeletelnénk.

3. Az almapüréhez az almát felkockázzuk és kevés vajon megpároljuk. Kevés cukorral megszórjuk, majd felöntjük a borral. Puhára pároljuk, majd botmixerrel pürésítjük.

A kakkukfűvet kevés vajon megpirítjuk és hozzákeverjük a püréhez. Adunk hozzá egy kevés mustárt és szükség esetén még bort is. Melegen tálaljuk.

4. A burgonyafánkhoz a megmosott burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük. Leszűrjük és forrón meghámozzuk. Áttörjük a burgonyanyomóval és szétterítjük. Időnként átforgatjuk. Az élesztőt tejben cukorral felfuttatjuk, majd a kihűlt burgonyához adjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást, a vajat és sót. Lehet úgy is, hogy kakukkfüvet vajon megpirítjuk és ezt is hozzákeverjük. Összekeverjük és fél óráig állni hagyjuk.

5. Egy lábosban vagy serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk. Egy evőkanál segítségével formázzuk a masszát. 4 percig sütjük, közben többször megforgatjuk. Papírszalvétán lecsepegtetjük.

6. A fügéket kettévágjuk és tepsiben kevés olívaolajjal meglocsolva és kristálycukorral megszórva kb. 15 percig grill fokozaton sütjük 240 C fokon.