Konyha: | keleti |
Étkezés: | ebéd, vacsora |
Szezon: | nyári |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 60 perc |
Speciális összetevő: | tojásmentes, húsmentes, fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, gluténmentes |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Fő kategória: | zöldséges ételek |
Sült kápia paprika bulgursalátával
Egy fokhagymás, füstölt sajtos köntösbe öltöztetett paprika románca az újhagymás bulgursalátával (más néven tabbouleh - ejtsd: tabulé). Külön-külön is megállják a helyüket. Együtt pedig érezni lehet a kettőjük között lévő harmóniát, mely ízorgiában ölt testet. Hiába ez igazi szerelem közöttük.
Hozzávalók (4 személyre)
a tabuléhoz
1 csésze bulgur
2 csésze víz
5 csomó petrezselyemzöld
8-10 friss mentalevél
4 szál újhagyma
4 db paradicsom
1 lime leve
olívaolaj
só
őrölt feketebors
őrölt köménymag
a sült paprikához:
4 db kápia paprika
4 szelet füstölt sajt
2 gerezd fokhagyma
só (durva szemű tengeri só)
olívaolaj
1 csomó petrezselyemzöld
Elkészítés
1. A vizet felforraljuk egy lábosban. Beletesszük a bulgurt és egy kevés sót. Levesszük a tűzről és lefedve 20-25 percig hagyjuk állni. (Egyszer-kétszer megkeverjük.) Ezalatt a bulgur felszívja a vizet és tökéletesen megpuhul.
2. A petrezselymet és a mentát nagyon apróra vágjuk. Az újhagymát vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot apró kockákra vágjuk. Az egészet egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzákeverjük a kihűtött bulgurt és olívaolajjal, sóval, borssal, őrölt köménymaggal és egy lime levével ízesítjük.
Jobb íze lesz, ha egy kicsit állni, hagyjuk a hűtőben.
3. A kápia paprikát megmossuk, és hosszában kettévágjuk. A csumáját kiszedjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk és durvára aprított fokhagymával megszórjuk.
200 C fokon (grill fokozat) 10-15 percig sütjük. Félidőben rátesszük a füstölt sajtot.
A megsült paprikák tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg, amikor még forró a sajt.