• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Vargabéles meggyöntettel

Vargabéles meggyöntettel
Konyha:magyar
Fő kategória:desszertek
Étkezés:tízórai, uzsonna
Alkalom:húsvét, karácsony, szilveszter, újév, farsang, Valentin-nap
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:max. 120 perc
Speciális összetevő:húsmentes
Népszerű témák:karácsonyi sütemények
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Vargabéles meggyöntettel

Klasszikus vargabéles finom meggyöntettel.


Hozzávalók (kb. 8 kocka):

a vargabéleshez:

200 g finommetélt

150 g réteslap (8 lap)

a töltelékhez:

400 g zsíros tehéntúró

3 db tojás

60 g vaj

200 ml tejföl

100 g kristálycukor

10 g vaníliás cukor

20 g citromhéj

50 g mazsola

a rétegzéshez:

120 g vaj

100 g porcukor

a meggyöntethez:

250 g meggy

400 ml meggylé

5 ek. kristálycukor

3 ek. vörösbor

1 kk. citromlé

3 ek. liszt

Elkészítés:

1.  A tésztát forrásban lévő enyhén sós vízben és tejben kifőzzük. A kész tésztát nem kell lemosni, csak alaposan lecsepegtetni.

A mazsolát langyos vízben áztatjuk, lemossuk, majd lecsepegtetjük.

2. A vajat a tojások sárgájával és a kristálycukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, az áttört túrót és az előkészített mazsolát.

Jól összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejfölt. Hozzákeverjük a langyosra hűtött tésztát, és végül a tojások kemény habbá vert fehérjét is lassú mozdulatokkal hozzákeverjük.

3. Egy tepsit vagy egy jénai tálat kivajazunk. Egy réteslappal kibéleljük, majd porcukorral elkevert vajjal megkenjük. Négy darab réteslapot teszünk le így. Erre helyezzük a túrós tölteléket, majd a maradék négy réteslapot is rátesszük cukros vajjal megkenve.

180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 60 percre.

Mielőtt kockára vágjuk, pihentessük 30 percig. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk a tetejét.

Gyümölcsöntetet kínáljunk hozzá. (Például erdei gyümölcsös öntet, eperöntet, vagy meggyöntet.)

 

Meggyöntet

1. Feltesszük főzni egy lábosban a meggybefőtt levét a cukorral. Felforraljuk, és egy kevés levet kiszedünk külön egy tálkába. Ebbe tesszük a lisztet (lehet keményítő is) és csomómentesre elkeverjük.

2. Újra felforraljuk a cukros meggylevet, majd egy szűrővel beleszűrjük a habarást, amit rögtön elkeverünk és felforralunk. Az így kapott szirupba főzzük bele a gyümölcsöt, vagy a gyümölcspürét. Kevés citromlevet is adjunk hozzá, mert ez felerősíti a gyümölcsök aromaanyagait. Hozzáadjuk a vörösbort.

Ha nem lenne elég sűrű, akkor turmixszoljuk le.

Mentés

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!