Konyha: | magyar |
Fő kategória: | levesek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | tavaszi, szezonfüggetlen |
Alkalom: | karácsony, húsvét, vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 30 perc |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Zöldborsó krémleves daragaluskával
Egy igazán könnyű és különleges leves.
Hozzávalók (3 személyre):
250 g zöldborsó
400 ml víz vagy zöldségalaplé
só
1 ek. cukor
100 ml tejszín
2 ek. vaj
1/2 csomó petrezselyem
a daragaluskához
50 g étolaj
100 g búzadara
só
őrölt fekete bors
petrezselyemzöld
1 db tojás
Elkészítés:
1. Egy lábosban vajat forrósítunk. Hozzáadjuk a borsót, majd cukorral és sóval megszórjuk. Finomra vágott petrezselymet adunk még hozzá és rövid ideig pirítjuk.
2. Felöntjük meleg vízzel vagy alaplével és puhára főzzük benne a borsót. Félidőben vegyünk ki belőle egy kevés borsót, melyet később majd roppanósan, pépesítés nélkül teszünk vissza a levesbe.
3. Egy szűrőkanállal vegyük ki a többi borsót is a levesből. Kevés lé hozzáadásával botmixszerrel vagy turmixgépben pépesítjük. A pépet átszűrjük és visszaöntjük a lábosba. Tejszínt adunk hozzá és átforraljuk.
Végül visszatesszük a kivett zöldborsókat. Forrón, daragaluskával tálaljuk.
A daragaluska elkészítése:
1. A tojást felverjük, hozzáadjuk a kimért olajat és alaposan elkeverjük. Itt fűszerezzük is, (só, bors, petrezselyemzöld) mert könnyebb elkeverni.
Hozzáadjuk a kimért búzadarát. Jól összekeverjük és fél órára hűtőbe tesszük.
2. Addig sós vizet forralunk. Két teáskanál segítségével galuskaformákat csinálunk és a forrásban lévő vízbe tesszük.
A lábost meg kell mozgatni, mert leragad az aljára. 5 percig forrásban lévő vízben főzzük, utána kb. 25 percig gyöngyözve. Ha kész, egy szűrőkanállal kivesszük és lecsepegtetjük.