Zöldségleves vajas galuskával
A vitaminpótlás egyszerűen megoldható egy finom zöldséglevessel. Ha a különböző zöldségeket nagyon vékony gyufametéltre (zsülienre) vágjuk biztos, hogy senki sem fogja kiválogatni a zellert, vagy egyéb ”nem kívánatosnak” vélt dolgokat a levesből. Nemcsak azért mert ez felérne egy komolyabb bűvészmutatvánnyal, hanem ezért is, mert tökéletesen feloldódik az összes zöldség íze a leves harmonikus világában.
Hozzávalók (4 személyre):
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 fél kisebb karalábé
1 fél kisebb zeller
1 db petrezselyemgyökér
1 db sárgarépa
maroknyi zöldborsó (lehet fagyasztott is)
1 csomó petrezselyemzöld
2 db gomba
só
őrölt fehér bors
víz
A vajas galuskához:
3 ek. liszt
1 db tojás
só
2 ek. vaj
Elkészítés:
1. Forró olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és az apróra vágott fokhagymát.
2. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Ha a leve elpárolgott, akkor hozzáadjuk a többi zsüilenre vágott zöldséget is. (A zsülienre vágást ebben a videóban láthatjátok 2:53-nál : http://www.youtube.com/watch?v=ErlMFvx8Q4w) Sózzuk, borsozzuk és 5-8 percig pirítjuk a zöldségeket.
3. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, megkeverjük és pár percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel. Felforraljuk, és vajas galuskát szaggatunk bele.
Vajas galuska készítése:
A vajat egy tálban felmelegítjük. Az olvadt vajhoz adjuk a tojás sárgáját. Jól elkeverjük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a tojás a meleg vajtól.
A vajat egy tálban felmelegítjük. Az olvadt vajhoz adjuk a tojás sárgáját. Jól elkeverjük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a tojás a meleg vajtól.
Sózzuk. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és hozzáadagoljuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Jól összekeverjük, és galuskaszaggatóval a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.