Fő kategória: | levesek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | őszi, téli |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 30 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, tojásmentes, húsmentes |
Konyha: | mediterrán |
Népszerű témák: | villámgyors receptek elfoglalt embereknek |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Hozzávalók (6 személyre)
- 10 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 4 evőkanál vaj
- 450 g tejföl
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 1,8 l víz vagy erőleves vagy csontlé
- só
- őrölt fehér bors
- 3-4 db friss zsályalevél
Levesbetét:
- 6 db pirítós kenyér
- sajt ízlés szerint
Elkészítés
1. A vajat felforrósítjuk és beletesszük az apróra vágott zsályaleveleket. Liszt hozzáadásával világos rántást készítünk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel vagy csontlével.
2. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, és beletesszük a finomra vágott petrezselymet.
Egyszer fel kell forrnia, utána adjuk hozzá hőkiegyenlítéssel a tejfölt (azaz, egy merőkanállal vegyünk ki a levesből és lassan öntsük a tejfölhöz, habverővel keverjük el, majd lassan öntsük az egészet vissza a levesbe). Ha másodszorra is felforrt, akkor van kész a leves.
A krémesebb állag érdekében botmixerrel keverjük át a kész levest.
Tálaláskor szórjunk bele reszelt sajtot, és kínáljunk hozzá pirítóst. Nagyon mutatós, ha cipóban tálaljuk.