2016.02.25.
Czakó Mariann a Mariannkonyha blog írója küldte be ezt a receptet.
,,Családomban, Anyukám kapcsán érintett vagyok a cukorbetegségben, ezért folyamatosan kísérletezek az édességek, sütemények diabetikus elkészítésében.
Igyekeztem minél egészségesebb összetevőkből, és minél alacsonyabb kalória- és szénhidráttartalmú tortát elkészíteni. Nincs a receptemben sem finomított cukor, sem liszt, sem hozzáadott zsiradék, csak ami a tejszínben illetve a kókusztejben van. Így nemcsak a cukorbetegek, de a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.”
Hozzávalók:
Kakaós laphoz :
6 db tojás
80 g Xilit (nyírfacukor)
50 g cukrozatlan kakaópor (jó minőségű Holland)
1 kk. szódabikarbóna
csipet só
Krémhez:
500 ml kókusztej
80 g apró szemű zabpehely
80 g Xilit
1 vaníliarúd kikapart belseje
20 g kókuszreszelék
250 ml tejszín
1 csom. zselatinfix
250 g friss szeder
citromfű levél (díszítéshez)
Elkészítés:
1. A tojások sárgáját habosra keverjük a nyírfacukorral.
2. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
3. A kakaóporban elkeverjük a szódabikarbónát és hozzákeverjük a sárgájás krémhez, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában kb. 20 perc alatt készre (tűpróbáig) sütjük.
Krém:
4. A kókusztejet a nyírfacukorral a vaníliával feltesszük forrni, majd tűzről levéve belekeverjük a zabpelyhet, kókuszreszeléket, és lefedve 15 percre félretesszük.
5. A tejszínből a habfixálóval kemény habot verünk, és a jól megduzzadt és kihűlt zabkásához keverjük.
6. A tortalap aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, és visszatesszük a kapcsos formába.
7. A krémet elfelezzük, egyik felét rákenjük a tortalapra, kirakjuk friss szederrel félreteszünk belőle a tetejére díszítésnek), majd rákenjük a krém másik felét.
Hűtőbe tesszük, hogy a krém jól megdermedjen, és majd utána díszítjük ki a tetejét, szederrel, citromfű levélkékkel.
A teljes torta energia- és szénhidráttartalma:2029 kcal
159 CH
Egy szelet :
~ 169 kcal
~ 13CH
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Az eredeti receptet itt találjátok.
Czakó Mariann
Ez a recept versenyzik a ”Tudatosan táplálkozom” Receptverseny bloggereknek és életmódváltóknak című receptversenyen.
Ha tetszik, akkor szavazz rá és oszd meg facebookon. Egy szavazat = 1 facebook LIKE
A nyertes az lesz, akinek a receptje a legtöbb LIKE-ot kapja a blogomon 2016. március 27-ig.
Te is indulnál a versenyen? Itt találod a versenykiírást.
Nézd meg, hogy a többi versenyző mit küldött be.