2016.07.29.
Gyors desszert vagy reggeli sietős hétköznapokra.
Annak ellenére, hogy különösebben nem voltam oda a tejbegrízért gyerekkoromban sem, a napokban valamiért ellenállhatatlan vágyat éreztem arra, hogy délutáni nasiként elfogyasszak egy ilyen tejes finomságot. A mellette szóló érvek között szerepelt az is, hogy tudtam, hogy nagyon gyorsan elkészül.
Sajnos a búzadara miatt elég sok kalóriát tartalmaz a hagyományos verzió, ezért kitaláltam egy-két trükköt arra, hogy még beleférhessen a diétámba. A tej egy részét vízzel helyettesítettem, a búzadara pedig tönköly búzadara lett, melyet zabpehellyel egészítettem ki. A végeredmény szerintem finomabb lett, mint a hagyományos tejbegríz.
Hozzávalók (2 adag)
200 ml laktózmentes tej (1,5 %-os)
200 ml víz
25 g teljes kiőrlésű, finomszemű zabpehely
15 g teljes kiőrlésű tönköly búzadara
10 g xilit
+ folyékony stevia ízlés szerint
a szóráshoz:
3 g cukormentes, zsírszegény kakaópor és 1 csipet fahéj (ínyenceknek őrölt kardamom)
Elkészítés
1. A búzadarát, a zabpelyhet és a xilitet egy tálban kimérjük, majd az egészet összekeverjük.
2. A tejet és a vizet egy nyeles lábosba összeöntjük és felforraljuk. Steviaval beállítjuk az édességet.
3. Egy evőkanál segítségével beleszórjuk a zabpelyhes keveréket, úgy hogy lassan, kanalanként szórjuk bele, így nem lesz csomós. Folyamatos kevergetés mellett (közepes hőfokon) felére forraljuk, de legyen még folyós, amikor kiöntjük a tálba.
Megszórjuk a tetejét kakaóporral, fahéjjal, és ha langyosra hűlt, akkor már fogyaszthatjuk is.
1 adag tartalmaz:
Energia: 130 kcal
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 22 g
Zsír: 3 g
#diétás #alakbarát #diétás desszert #fogyókúra #tejbegríz készítés #gyors étel #egészséges étel #fehér cukor nélküli nassolnivaló #tízperces desszert #tönköly búzadara #zabpehely #zabpelyhes desszert #reggelire