2013.12.29.

Egy ízletes saláta, mely a ropogós szalonna és a pirított szezámmag titkos szerelméből született.
Hozzávalók (2 személyre):
1/2 fejes saláta (vagy Eisberg saláta keverék)
2 db paradicsom
½ pritaminpaprika
3-4 szál újhagyma
6 db bacon szalonna
2 szelet kenyér
5-6 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet vagy tárkonyecet
só
őrölt feketebors
5 evőkanál majonéz
6 evőkanál szezámmag
1/2 kígyóuborka
Elkészítés:
1. Száraz serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot. Ha kész, akkor kiöntjük és félretesszük.
2. Ugyanebben a serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a megtisztított fokhagymákat egészben. Kivesszük, majd egy mozsárban pépesre zúzzuk. Sózzuk, őrölt feketeborssal megszórjuk, olívaolajjal felöntjük, és hozzákeverjük az ecetet, majd a majonézt.
3. A serpenyőben megsütjük a szalonnákat, majd kivesszük és feldaraboljuk.
A szeletelt kenyeret kockára vágjuk, és ezt is megsütjük a serpenyőben a szalonna visszamarad zsírjában.
4. A salátát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és leveleit apró darabokra tépkedjük. Keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a felkockázott pritaminpaprikát, uborkát, újhagymát.
Hozzákeverjük a majonézes-fokhagymás öntetet, a sült szalonnát és a sült kenyérkocákat és a pirított szezámmagot.
Bor javaslat: Don Oliver 2012 (Nyakas Pincészet)