Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











A fél világ ezért a tészta receptért őrül meg: feta pasta. Hogyan készítsd el diétásan?

2021.02.10.

A fél világ ezért a tészta receptért őrül meg: feta pasta. Hogyan készítsd el diétásan?

Miért kapta fel ennyire ezt a receptet az internet?

Pár napja az Instagramon jött szembe velem a feta pasta nevű tészta recept. Már akkor azt írták róla, hogy a fél világ ezért a receptért őrül meg és hogy Finnországban már nem lehet feta sajtot kapni, amióta elkezdett terjedni a recept. Tudtam, hogy ki kell próbálnom és utána kell járnom annak is, hogy mégis hogyan tud egy ilyen egyszerű recept ekkora port verni? A rendkívül izgalmas kutakodás mellett pedig arról is szeretném lerántani a leplet, hogy miért nem fér bele ez a tészta recept az egészséges táplálkozásba. De nyugi, mutatok néhány trükköt ahhoz, hogy mégis be tudd illeszteni még a diétádba is.

Honnan ered? Ki készítette először?

Úgy tűnik, hogy a TikTok-ról kezdett el terjedni, pedig az első sült fetás tészta receptet az Instagramra töltötte fel egy finn gasztroblogger, Jenni Häyrinen 2019. február 4-én.

Az eredeti poszt itt tekinthető meg: 

A blogbejegyzésem írása idején (2021.02.10.) a poszton csupán 2680 kedvelés volt. E csekély szám pedig elbizonytalanított. Valóban olyan népszerű ez a recept, mint ahogyan azt sokan írják?

Miért tűntek el a finn boltokból a feta sajtok?

A blogger Instagram storyban kitette a tészta elkészítésének videóját is, és megosztotta azokat a recepteket a profilján, amelyeket a követői készítettek. Mindehhez a #uunifetapasta hashtaget használta. Innentől viszont rejtély, hogy az újságok, hogy kapták fel és hogy hogyan lett hiánycikk a feta sajt Finnországban. De a titok valószínűleg a videóban rejlik és abban, hogy a közösségi médiában a tartalmak virálisan (vírusszerűen) képesek terjedni. A tészta elkészítéséről szóló első videóját ugyanis 2,7 milliószor nézték meg. Ha figyelembe vesszük azt, hogy Finnország lakossága 5,5 millió fő (2019-es adat) egyre inkább kezd érthetőbbé válni, hogy miért tűntek el a finn boltokból a feta sajtok.

Hogyan lett még népszerűbb?

Az Instagram után, 2 év elteltével, 2021 februárjában a TikTok adott a recept nézettségének egy hatalmas löketet, amikor népszerű gasztrobloggerek (@feelgoodfoodie és @grilledcheesesocial) újraélesztették a feta pasta receptjét, ismertségét pedig az egész világra kiterjesztették. Ez pedig már a TikTok virális terjedésének csodája, de ebben a blogbejegyzésben nem az online marketing rejtelmeiről szeretnék írni, hanem magáról a receptről.

Miért ilyen népszerű?

A feta pasta fő hozzávalói csupán sajt, paradicsom és tészta. Ezeket a legtöbb ember szereti. Viszont ennyi erővel a mi magyar rakott krumplinkért is megőrülhetne a fél világ, hiszen a krumplit, a tojást és a kolbászt is nagyon sokan kedvelik. A titok sokkal inkább abban rejlik, hogy a finn blogger egy szokatlan elkészítési módot talált ki, ami eddig még senkinek nem jutott eszébe, pedig valójában pofonegyszerű. A hozzávalókat csak egy tepsibe teszed, megsütöd, összekevered és ezzel egy krémes tészta szószt kapsz, amelyhez már csak főtt tésztát kell keverned. 

Miből készítsd?

feta sajt

Ebből jó minőségűt válassz és egy nagy dobozzal.

koktél paradicsom

Ebből legalább egy tepsinyi kell, mivel ezzel ágyazol meg a sajtnak.

friss bazsalikom

Ha nincs, akkor lehet szárított is.

fokhagyma

4-5 darabot mindenképpen dobjál bele.

olívaolaj

Ezzel kell lelocsolni és ebben fognak ropogósra sülni a fenti hozzávalók.

só, bors

tészta

A legjobb, ha valami olyat választasz, amire jól tapad a szósz, például penne, fusilli, szarvacska, vagy kagyló. A spagetti és a vékonyabb tészták felejtősek, de minden apró szemű tészta jó lehet.

Hogyan készítsd?

1. Főzd meg előre a tésztát sós vízben. Tegyél félre a főzővizéből egy merőkanálnyit.

2. A paradicsomokat és a megtisztított fokhagymákat is tedd egy tepsibe, enyhén sózd meg, és locsold meg olívaolajjal.

3. Tedd a feta sajtot a tepsi közepébe úgy, hogy a paradicsomokat szépen köré rendezed. A fetát is locsold meg olívaolajjal, és szórd meg őrölt fekete borssal is. Mehet a 230 C fokra előmelegített sütőbe 15 perce. Grill fokozaton lesz a legjobb.

feta pasta sütése

4. Ha már ropogósra sült, akkor villával nyomkodd szét a fetát, keverd bele a paradicsomot addig, amíg egy krémes szószt nem kapsz.

feta pasta keverése

5. Add hozzá a kifőzött tésztát és a főzőlevet, tépkedj bele friss bazsalikomleveleket, majd keverd át az egészet.

feta pasta elkészítése

Szeintem a legfinomabb úgy, ha adsz hozzá egy jó adag sült csirkemellet is, de akár olajbogyó vagy kapribogyó is mehet még hozzá. 

feta pasta

Az eredeti receptet a finn gasztroblogger oldalán találod.

Érdekesség még, hogy az eredeti receptben chili is volt. A finn blogger meglepődve figyelte, hogy a TikTokon már többféle verzióban terjedt el azóta a receptje és kicsit talán messze is ment az eredetitől. Ezért is hozta le a blogger az eredeti receptet a blogján és még egy TikTok profilt is készített, hogy ott is közzé tegye az eredeti verziót.

Hogyan készítik extrákkal?

Mehet bele még gomba, lilahagyma, kaliforniai paprika, brokkoli is.

feta pasta

Miért nem fér bele ez a tészta recept az egészséges táplálkozásba?

A recept hozzávalóival nem is lenne baj, de az olívaolaj mennyiségével már igen. Legalább három evőkanálnyi olajat rá kell locsolni (az eredeti recept fél bögrényit ír) és bármennyire is egészséges az olívaolaj, a kalóriatartalma magas és ilyen mennyiségben nem egészséges.

Hogyan készítsd el egészségesen, diétásan?

1. Tésztából mindenképpen durum tésztát válassz, mert ennek alacsonyabb a glikémiás indexe, de ha csökkenteni szeretnéd a szénhidráttartalmat (és így a kalóriákat is), akkor cukkiniből is készíthetsz spagettit. Remekül passzol a fetás krémes szószhoz.  

2. Olívaolajból csupán egy evőkanálnyit használj fel, ugyanis az olaj nagyon meg tudja dobni a kalóriatartalmat és a napi zsiradékbeviteledet is.

3. Nagyon jól néz ki egy tepsiben ez a sült feta sajtos szósz, de a tészta mennyiségére ügyelj! Ha diétázol, akkor a tésztából 50 grammot számolj egy adagnak (szárazon kimérve).

4. Light sajtot tegyél a tetejére, így kevésbé növeled meg a zsiradékbeviteledet. 

5. Egyél hozzá egy nagy adag nyers salátát, például rukkolát!

Diétás édességekre vágysz? Nézd meg a Fitnesz Édességek könyvemet!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!