2014.02.19.
A házi készítésű tésztában biztosan tudhatjuk, hogy az van benne, amit beletettünk. Nincs semmi tartósítószer és mesterséges anyag. Ráadásul sokkal hamarabb készre lehet főzni.
Lehet, hogy időigényesebb a gyúrás és pihentetés miatt, de sokkal finomabb. Talán azért is lehet jobb, mert a gyúrással beleadunk minden energiát és szeretet.
Hozzávalók (2-3 személyre):
a tésztához:
120 g finomliszt
1 db tojás
1 csipet só
2 ek. hideg víz
étolaj a kenéshez
a gombás szószhoz
olívaolaj
5 db gomba
1 csomó petrezselyemzöld
1 dl tejszín (lehet tejföl is)
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
őrölt bors
1 ek. liszt
víz
Elkészítés:
1. A lisztet a gyúródeszkára szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, és beletesszük a külön tálkába felütött tojást. Megsózzuk, és hozzáadjuk a vizet.
Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat. Ez időben több, mint 15 percet is jelenthet. A jó tészta, egynemű, felülete sima, és ha kettévágjuk, akkor a belső felülete kissé fényes.
A begyúrt tésztát cipó alakúra formázzuk és felületét étolajjal vékonyan megkenjük. Egy tálra tesszük, melyet szintén meglocsolunk egy kevés étolajjal, mert ahol nem védjük a felületet a kiszáradástól, ott a tészta szikkadt lesz, és nyújtáskor ”kicserepesedik”.
Ha nem akarunk olajat használni, akkor tekerjük alufóliába a cipót és tegyük be a hűtőbe.
A cipót 20 percig pihentetjük.
Ezután lisztezett gyúródeszkára tesszük és vékonyan kinyújtjuk. Kb. 30 percig szikkadni hagyjuk, ezalatt többször megfordítjuk.
A tésztát éles késsel (vagy tésztavágóval) hosszúmetéltre vágjuk. Néhány percig tovább szikkasztjuk, majd forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Kevesebb idő alatt fő meg, mint a bolti tészta, így figyeljünk rá.
2. Elkészítjük a gombás szószt. Ehhez kevés olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk. Ha a gomba elfőtte a levét, megszórjuk petrezselyemzölddel, majd liszttel, és néhány percig tovább pirítjuk. Felöntjük vízzel és alaposan elkeverjük. Kiforraljuk, tejszínnel dúsítjuk és hozzákeverjük a kifőtt tésztát.