2016.12.17.
Különleges tésztaétel, nem csak sütőtökrajongóknak.
Igazán különleges tésztaételt kapunk az édeskés, krémes sütőtök és a karakteres ízvilágú, ropogósra sütött sonka párosításával. Azoknak is ízleni fog, akik nem kedvelik annyira a sütőtököt.
Hozzávalók (3 adag)
250 g durum spagetti tészta
40 g sonka (pl.: fekete erdei)
150 g főtt tök
200 g főzőtejszín
olívaolaj
só
őrölt chili
őrölt rozmaring
őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma
a tálaláshoz:
rukkola
reszelt sajt
Elkészítés:
1. A tököt megmossuk és nagyobb darabokra vágva megsütjük. 200 C fokon, amíg ropogós nem lesz a vágási felület. Ezután kicsit meghűtjük, eltávolítjuk a héját és felaprítjuk.
Az aprított, villával kissé pépesített tököt sózzuk, borsozzuk valamint őrölt rozmaringgal és egy kevés chilivel ízesítjük.
2. Sós vízben al dente-re főzzük a tésztát. A sonka felét felkockázzuk. A fokhagymát felaprítjuk.
3. Egy serpenyőben kevés olívaolajon először az egyben hagyott sonkaszeleteket sütjük ropogósra. (Nem fő ki belőle túl sok zsiradék ezért kell alá az olaj.) A megsült sonkákat kivesszük. Tálalásig félretesszük.
4. A maradék zsiradékban ropogósra sütjük a többi sonkát is, de ezt már nem vesszük ki, hanem ráöntjük a fűszerezett sütőtökpépet. Kevergetve pár percig lepirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, majd felöntjük tejszínnel. A tejszínt ne egyszerre adjuk hozzá, hanem folyamatos kevergetés mellett, amennyit felvesz, amennyire sűrűre szeretnénk a szószt.
Végül az egészet átforraljuk. A krémesebb állag érdekében le is lehet még turmixolni.
5. Az elkészült szószhoz keverjük a kifőtt és lecsepegtetett tésztát.
Tálalásnál a tészta tetejére tesszük a félretett sült sonkákat, megszórjuk reszelt sajttal és rukkolával díszítjük.