2013.12.16.

Ajánlom ezt a receptet fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak és laktózérzékenyeknek egyaránt. A burgonyát saját anyagával sűrítjük, kihasználva magas keményítőtartalmát. Nagyon finom tejtermék hozzáadása nélkül is. A feltétet pedig bátran variálhatjuk.
Hozzávalók (2 személyre):
6 db burgonya
1 db vöröshagyma
1 db angol zeller (1 szár kell csak)
só
4 db babérlevél
víz vagy zöldségalaplé
olívaolaj
majoránna
friss zsálya
Feltét:
gomba
őrölt bors
só
Elkészítés:
1. A burgonyát és az angol zellert apróra vágjuk, hogy hamarabb megpuhuljon. A burgonyából hagyjunk néhány nagyobb darabot is, amit nem pürésítünk, hogy a végén a tetejére tudjuk tenni. Az apróra darabolt zöldségeket tegyük fel sós vízben, vagy alaplében főni babérlevéllel.
2. Közben a finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg olívaolajon. Ha a burgonya puhára főtt, akkor kevés lével együtt, a hagymával és a majoránnával botmixer segítségével pürésítjük.
3. Az egyben hagyott burgonya darabokat, olívaolajon süssük meg és tegyük a püré tetejére.
4. Feltétként adjunk hozzá olívaolajon megsütött, szeletelt gombát, melyet sózzunk, borsozzunk.
5. Végül mozsárban olívaolajjal törjünk össze friss zsályát és ezzel az olajjal locsoljuk meg a főzelék tetejét.