• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Cukkíni Orly módra Remoulade-mártással és párolt rizzsel

2014.02.02.

Cukkíni Orly módra Remoulade-mártással és párolt rizzsel

A cukkínit rengeteg féleképpen el lehet készíteni. Nagyon finom rántva is, de talán egy kicsit egyszerűbb az Orly massza, azaz a sörtészta.

Hozzávalók (3-4 személyre):

3 db cukkíni

3 db tojás

3 dl világos sör

30 dkg finomliszt

étolaj

párolt rizs

a Remoulade-mártáshoz

1 db tojás sárgája

1,5 dl étolaj

őrölt fehér bors

1 dl tejszín

2 ek. tejföl

0,5 dl fehérbor

2 ek. mustár

fél citrom leve

10 dkg csemegeuborka

1 csomó petrezselyemzöld

1 csomó metélőhagyma

1 kk. kapribogyó

egy kevés tárkonylevél

Elkészítés:

1. A cukkíniket megmossuk, felkarikázzuk és alaposan besózzuk. 5-8 percig állni hagyjuk.

Elkészítjük a sörtésztát. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgájához habverővel hozzákeverjük a sört és a lisztet. Pár csepp étolajat is teszünk bele és megsózzuk. Kis adagokban hozzá adjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A cukkíniket előbb lisztbe forgatjuk, majd az elkészített Orly masszába, és bő forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük a felesleges olajat.

2. A Remoulade-mártáshoz először házi készítésű majonézt csinálunk. A tojás sárgáját beletesszük egy keverő tálba, hozzáadunk 1 kk. citromlevet, 1 kk. mustárt és elkeverjük egy habverővel. Majd vékony sugárban, lassan a tojáshoz adagoljuk a kimért étolajat és közben folyamatosan habverővel kevergetjük.

Az így elkészített majonézt sózzuk, felhígítjuk tejszínnel, tejföllel, fehérborral és őrölt fehér borsot adunk hozzá. Végül belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet, kapribogyót, tárkonylevelet, metélőhagymát és a csemegeuborkát.

3. A körethez párolt rizst készítünk. Ezt többféleképpen is megcsinálhatjuk. Én most egy viszonylag bonyolult verziót írok le. Használhatunk zacskós rizs is. De egyrészt drágább, másrészt meg az íze sem olyan tuti.

a) A rizst megmossuk, átválogatjuk és egy szűrőbe tesszük lecsöpögni, szikkadni.

b) Egy lábosban a rizs mennyiségéhez viszonyítva kétszer annyi sós vizet forralunk.

c) Ha a rizs már nem nedves, akkor forró olajban átforrósítjuk (rakhatnunk bele egy megtisztított fél vöröshagymát is) és a sós vízzel felöntjük. Néhányszor átkeverjük, míg újra fel nem forr a víz. Addig szabad csak keverni, amíg a rizsszemek kemények. Ha már kissé puhák, akkor a keveréstől nyálkás állaguk lesz.

d) Ha felforrt a víz, akkor lefedjük és sütőbe tesszük. Igen, a lábost a fedővel együtt betesszük a meleg (110 fokos) sütőbe. Persze ehhez ne műanyag fülű lábost használjunk!

Ha ez nem megoldható, akkor öntsük a rizst a vízzel együtt egy jénai tálba és fedjük le alufóliával. Kb. 15 perc kell neki.

Az elkészült rizst sütővillával keverjük át egyszer, így nem lesz ragadós a rizsünk. Keverhetünk bele egy kevés vajat is.


vissza

Hozzászólások

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!