2014.05.27.

Bonyolultan hangzik, de viszonylag egyszerű elkészíteni. Megéri kipróbálni egy vasárnapi ebédre.
Hozzávalók (4 személyre):
a palacsintához:
30 dkg finomliszt
3 db tojás
2 dkg só
1,5 dl tej
2,5 dl szódavíz
a töltelékhez és a tejszínes gombás mártáshoz:
500 g csiperkegomba
3 ek. vaj
3 ek. liszt
4 dl tej
só
őrölt szerecsendió
1 csomó petrezselyemzöld
1 db vöröshagyma
víz
tejszín
étolaj
a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
köretnek: párolt rizs
Elkészítés:
1. Olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük. Ha már elpárolgott a leve, és szépen megpirult, akkor hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet. Rövid ideig pirítjuk vele, majd a felét kivesszük és félretesszük, mert ez megy majd a töltelékbe.
2. A serpenyőben maradt gombát kevés liszttel megszórjuk. Rövid ideig pirítjuk, majd vízzel felöntjük. Kiforraljuk, és tejszínnel dúsítjuk. Ezt is átforraljuk, majd félretesszük.
3. Besamelt készítünk. Ehhez először felforraljuk a tejet, majd félretesszük. Egy másik lábosban felforrósítjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Lassú tűzön, addig hevítjük, míg habozni nem kezd. Állandó habverővel történő keverés mellett felöntjük a forró tejjel. Sózzuk, őrölt szerecsendióval megszórjuk és felforraljuk. Félretesszük, és ha már langyos, akkor belekeverjük az elején félretett pirított gombát.
4. Elkészítjük a palacsintákat. Keverőtálba szórjuk a lisztet és a sót, majd ráöntjük a tojásokkal elkevert tejet és szódavíz hozzáadásával hígítjuk. Csomómentesre elkeverjük.
Palacsintasütőbe kevés étolajat forrósítunk, merőkanállal beleszedjük a tésztát, egyenletesen eloszlatjuk. Mindkét oldalát megsütjük.
5. Az elkészült palacsintákat megkenjük a gombás besamel mártással. Két szélét behajtjuk a palacsintának, és rá merőlegesen feltekerjük. Lisztbe, felvert sózott tojásba, végül zsemlemorzsába mártjuk, és bő forró olajban kisütjük.
Párolt rizst tálalunk mellé és az elkészítetett tejszínes gombás mártást.