2014.03.21.

A meglévő pizza-tészta receptet most tovább tökéletesítettem. Durumbúzalisztből készítettem el, amitől sokkal finomabb lett. A durumbúzalisztből készült ételek könnyebben emészthetőek, nem emelik meg túlzottan a vércukorszintet, hanem egyenletes elosztást biztosítanak. Így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.
A megadott hozzávalókból 4 db, kb. 28 cm átmérőjű pizza készíthető. (Amennyiben vékonyra nyújtjuk a tésztát – én ugyanis így szeretem.)
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg durumbúzaliszt
2,5 dkg élesztő
1 csipet cukor
3,5 dl langyos víz
3-4 ek. olívaolaj (nagyon finom lesz, ha fűszeres olívaolajat használunk, például bazsalikomosat)
1 mk. só
A paradicsomos feltéthez:
dobozos paradicsompüré (Pl.: Happy-Frucht)
4-5 gerezd fokhagyma
só
őrölt feketebors
szárított oregánó
szárított vagy friss bazsalikom
2 ek. olívaolaj
A juhtúrós-céklás-tökmagos változathoz:
10 dkg juhtúró
5 dkg trappista sajt
1 db cékla
olívaolaj
oregánó
1 db lilahagyma
1 marék tisztított tökmag
A cukkínis változathoz:
1 db cukkini
fél kaliforniai paprika
3-4 db gomba
125 g mozzarella
5-6 db koktélparadicsom
Elkészítés:
1. A céklával kell kezdenünk, mivel ennek sok idő kell. A legjobb, ha előző nap elkészítjük, mivel napokig eláll a hűtőben. A céklát alaposan megmossuk. Ne távolítsunk el róla semmit, különösen ne a ”farkincáját”, mert abban vannak a festékanyagok. Sózzuk, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd alufóliába csomagoljuk. Rátesszük egy tepsire és előmelegített sütőben 200 C fokon 1-1,5 órát sütjük.
A kész céklát még melegen megpucoljuk (nem forrón, tehát hagyjuk egy kicsit hűlni) és vékonyan felszeleteljük.
2. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk és belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd hozzáöntjük a langyos vizet. Összedolgozzuk, ami nem csak gyúrást jelent, hanem komoly fizikai erőszakot is. Itt aztán ki tudjuk élni minden agressziónkat. Mely nemcsak nekünk jó, hanem a tésztának is, mivel ettől lesz laza szerkezetű. Szóval ököllel nyugodtan bokszoljunk és többször is csapjuk oda a keverőtál aljába. (Na jó, éppen használhatjuk a kézi robotgép dagasztóbetétjét is – ebben viszont nincs semmi kihívás.)
Ezután 15 percet lefedve, meleg helyen pihentessük. (Érdemes erre a célra lefedhető keverőtálat beszerezni.)
3. Második lépésben a tésztához keverjük az olajat és a sót. Jöhet ismét a fizikai erőszak, vagy a robotgép, de ezúttal kétszer annyi ideig gyakoroljuk ezt.
A tésztának fényesnek kell lennie, és nem szabad, hogy beleragadjon a tál aljába. Ha a tésztánk ragadós, adjunk még hozzá egy kevés lisztet és olajat is. (Egyébként egy kanál tejfölt is tehetünk a tésztához.)
Ismét pihentetés következik 60 percig letakarva, meleg helyen.
4. Addig készítsük el a feltétet. Ehhez egy magas falú serpenyőbe öntjük a paradicsompürét, melyet zúzott fokhagymával, sóval, őrölt feketeborssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítünk. Teszünk bele egy kevés olívaolajat is, és egyszer felforraljuk.
5. A cukkinit vékonyan felszeleteljük, a paprikát apró kockákra vágjuk, a lilahagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A trappista sajtot lereszeljük, a mozzarelát vékonyan felszeleteljük.
6. A megkelt tésztát négy részre szedjük. Négy gömböt formálunk belőle és lisztezett gyúródeszkán vékonyan kinyújtjuk. Majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a paradicsomszósszal.
A juhtúrós-céklás-tökmagos változathoz a paradicsomszószra vékony szelet céklákat teszünk, rámorzsoljuk a juhtúrót, megszórjuk a hagymával, a trappista sajttal, a tökmaggal és végül szárított oregánóval. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőbe tesszük, 250 C fokon sütjük kb. 8 percig.
A cukkínis változathoz a paradicsomszószra vékony szelet cukkíniket teszünk, rátesszük a mozzarelát és a koktélparadicsomot, megszórjuk a hagymával, a paprikával, a trappista sajttal, a szeletelt gombával és végül szárított oregánóval. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőbe tesszük, 250 C fokon sütjük kb. 8 percig.
A képen látható harmadik-féle pizza, (aminek rucola van a tetején) egy feta sajtos-kukorciás-paprikás változat. Ennek receptjét itt találhatjátok meg: http://www.gulyaslevesnyakkendoben.hu/vegetarianus-etelek/vegetarianus-pizza-es-pizzas-szendvics/25784/