Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Roséban sült karácsonyi gyümölcsök és zöldségek, gombanyárssal és gratin burgonyával

2014.12.20.

Roséban sült karácsonyi gyümölcsök és zöldségek, gombanyárssal és gratin burgonyával

Egy vegetáriánus karácsonyi fogás, mely látványában is ízében is ünnepi.

Hozzávalók (4 személyre):

2 dl rosé bor

2 db alma

1 db narancs

2 db répa

3 db lilahagyma

100 g magozott aszalt szilva (cukor nélkül)

300 g csiperkegomba (használhatunk más gombát is)

olívaolaj

1 ek. vaj

2 csipet őrölt fahéj

őrölt fekete bors

szárított bazsalikom

friss rozmaringág

a gratin burgonyához:

300 g burgonya

3 ek. vaj

200 g reszelt sajt

200 ml tejszín

őrölt szerecsendió

őrölt fehér bors

Elkészítés:

1. A gombát megtisztítjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. Olívaolajjal bőségesen meglocsoljuk. Sózzuk, borsozzuk, és szárított bazsalikomot szórunk rá. 5-6 percig állni hagyjuk.

2. A hagymákat megtisztítjuk, és nagyobb cikkekre vágjuk. A répát meghámozzuk és felszeleteljük. A narancs héját és fehér részét levágjuk, majd cikkeket vágunk ki belőle. Megszórjuk őrölt fahéjjal.

3. A narancs levét félretesszük és hozzáadjuk az aszalt szilvát. Felhasználásig ázni hagyjuk ebben. Az almát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk.

4. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat forrósítunk, majd beletesszük a gombákat és mindegyik oldalát megpirítjuk. Ha elkészültek, akkor kivesszük. A visszamaradt fűszeres olajba beletesszük a rozmaring ágat és rövid ideig pirítjuk. Ha kevés lenne az olaj, akkor adjunk még hozzá egy keveset. Miután a rozmaring ágat kivettük az olajhoz önjük a bort, pár perc múlva a félretett narancs levét is. Ezt beforraljuk, azaz, hagyjuk, hogy felére elforrjon.

5. Az előkészített répát, almát, hagymát, narancsot és aszalt szilvát egy tűzálló tálba tesszük és megsózzuk, borsozzuk. Leöntjük a beforralt rozéval, rátesszük a megpirított rozmaring ágat, majd előmelegített 200 C fokos sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a répa meg nem puhul és minden hozzávaló pirosas kérget kap. Ez kb. 30-40 perc. Ha szükséges, öntsünk még alá bort.

6. Közben a gombákat fanyársakra tűzzük. Az utolsó 10 percben ezeket is betesszük a sütőbe a gyümölcsök és zöldségek mellé.

7. Gratin burgonyát készítünk hozzá. Ehhez a burgonyát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük.  A sajtot lereszeljük. A tejszínt habverővel összekeverjük sóval, borssal és szerecsendióval. A vajat felolvasztjuk.

Egy szufléformát kivajazunk és teszünk bele néhány szelet burgonyát. Kicsit megsózzuk, majd leöntjük az ízesített tejszínnel, kevés sajtot adunk hozzá, majd jöhet a következő réteg burgonya. Így töltjük meg teljesen a szuflé formát. Végül olvasztott vajjal lelocsoljuk.

200 C fokos sütőbe tesszük 30 percre. Ha elkészült, akkor kivesszük és 10 percig állni hagyjuk, majd körbevágjuk és egy lapos tepsibe kiborítjuk a formák tartalmát. Megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe további 10 percre, lehetőleg grill fokozaton, hogy a sajt szépen rápiruljon a tetejére.

 

vissza

Hozzászólások