2013.11.19.

Zöldséges burgonyapürét, akkor szoktam csinálni, amikor valamilyen más ételhez (pl.egy gulyásleveshez) formára kell vágni a répát, petrezselyemgyökeret és burgonyát. Ilyenkor rengeteg szabálytalan formájú nyesedék keletkezik. A legjobb felhasználási mód erre ez a püré, mivel a leeső darabokat nagyon puhára kell főzni, így teljesen mindegy milyen formájuk van.
Hozzávalók (4 személyre):
(darabolásból megmaradt zöldségek)
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
2 db burgonya
1 fél zellergumó
1 kisebb fej vöröshagyma
2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
só
őrölt fekete bors
Elkészítés:
1. Ha a zöldségek nem a formára vágás során keletkeztek, akkor természetesen előbb megpucoljuk, megmossuk és apró darabokra vágjuk.
2. Sós vízben teljesen puhára főzzük a zöldségeket.
3.Egy serpenyőben vajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Ha kész félretesszük.
4. Ha a zöldségek megfőttek, akkor a levet leöntjük róla. Egy pohárnyit tegyünk félre belőle, mert ha túl sűrű lenne a pürénk, akkor ezzel a lével fel tudjuk még hígítani. A zöldségeket egy turmixgépbe öntjük, rátesszük a vöröshagymát és pépesre turmixszoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha adunk hozzá még egy kevés vajat, akkor sokkal krémesebb lesz.
Az így kapott püré magában is nagyon finom, de süthetünk hozzá még zöldségeket is. Illetve a pürét is megsüthetjük, úgy hogy egy kanál segítségével kis adagokat helyezünk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és grill fokozaton 15 percig sütjük.