2016.03.15.
Egy rágcsálnivaló, ami biztosan a család kedvence lesz. Mintha ropit rágcsálnánk, de szerintem sokkal finomabb.
Hozzávalók (5 tepsihez):
200 g zabpehelyliszt
180 g fehér tönkölyliszt
120 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
4 kk. só
¼ csomag sütőpor
180 g puha vaj
300 g natúr joghurt
a tetejére:
1 db tojás
szezámmag vagy sajt
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összekeverjük. Gyúrjuk, dagasztjuk.
2. Lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. (Minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz). A tésztát felvert tojással megkenjük. A tetejére szórhatunk szezámmagot vagy sajtot is.
Éles késsel vagy derelyevágóval/pizza szeletelővel vékony csíkokat vágunk a tésztából és a csíkokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
180 C fokon légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük.
1 adag (45 g) tartalmaz:
Energia: 150 kcal
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 14 g
Zsír: 8 g
Az utolsó adag tésztából gyrosos korongokat készítettem, úgy hogy a maradék tésztát alaposan megszórtam gyros fűszerkeverékkel majd összegyúrtam. A tésztát vékonyan kinyújtottam és pogácsaszaggatóval korongokat vágtam ki belőle. Igazi csemege!
Az eredeti recept búzafinomliszttel volt. Ha valaki így szeretné elkészíteni, akkor 400 g búzafinomlisztet használjon (a többi hozzávaló ugyanaz). Nekem a fenti lisztkeverékkel jobban ízlett és egészségesebb is.