• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Figyelsz-e arra, hogy a jó dolgokra időt szakíts?

2021.01.17.

Figyelsz-e arra, hogy a jó dolgokra időt szakíts?

Ne csak a mobilodat töltsd fel, hanem magadat is!

,,Bődületesen felgyorsult a világ, egy csomó fontos dologra nem marad időnk, energiánk. Közös ebédre a barátainkkal, testmozgásra, szórakozásra… Pedig ki kellene vennünk a nekünk járó időt a hétköznapokból, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Mindenkinek tudatosabban kellene figyelnie arra, hogy a jó dolgokra időt szakítson."

A gondolat Geszti Pétertől származik és a Nők Lapja kalendáriumomban olvastam. Minden napra van benne egy értékes gondolat, de őszintén szólva csak nagyon ritkán olvasom el. Viszont, ha elolvasom, akkor mindig szíven talál. Újra és újra elolvastam benne ezt a mondatot: ,,A jó dolgokhoz idő kell.” Ha csak így önmagában olvasnám valahol, akkor az jutna eszembe róla, hogy várni kell, míg beérnek a dolgok. Van úgy, hogy sok nehézségen át kell jutni, hogy végre jó dolgok történjenek velünk.

Ahogy a mesékben is lenni szokott, a főszereplőnek előbb át kell jutnia az akadályokon, meg kell másznia az üveghegyet túl az Óperencián, vagy megküzdenie a háromfejű sárkánnyal. Szóval valami olyan dolgot kell meglépnie, amire egy modern sztoriban ma azt mondanánk, hogy kilép a komfortzónájából, vagy véghezvisz egy kihívást.

A mese végén a főhős mindig elnyeri a szenvedések után a jutalmát. Férjhez megy. Megnősül. Kincset talál. Teljesül három kívánsága, stb. Az élet megjutalmazza azért, mert vállalta, hogy kilép a komfortzónájából. A mese csupa vígjáték, de vajon a való élet dráma kell, hogy legyen?

Ha vállaljuk a kihívást, ha vállaljuk, hogy olyan dolgokat teszünk, amit még eddig nem tettünk meg, és kilépünk a kényelmes zónánkból, akkor elnyerjük a jutalmunkat?

A jó dolgokhoz idő kell. Meg is kell érnünk rá. Nekem ez jutott eszembe erről az egy mondatról, de ahogy tovább olvastam Geszti sorait, új értelmet nyertek a jó dolgok. Egy csomó jó dolog van az életemben, amire nem jut kellő idő. Miközben az Óperencián túlra vágyom és sárkányokkal harcolok, alig veszem észre, hogy milyen értékes pillanatokat rejt lelassítani és időt szakítani mély és őszinte beszélgetésekre a családdal vagy a barátokkal.

Későn veszem észre, hogy miközben a célokhoz tartozó feladatok listája hosszú, addig a pihenés és a szórakozás listája kurta marad. 

Mi az a szórakozás?

Tovább kutattam és rákerestem, hogy mit jelent a szórakozni szó. A wikiszótár szerint a szórakozás (főnév) az az állapot, amikor valami szórakoztat bennünket, vagyis jól érezzük magunkat; mulatság. Másik jelentése szerint valami, ami szórakoztat; mulatság, élvezet. Érdekesek még a szórakozás szó szinonimái is: kikapcsolódás, bulizás, partizás, móka. De egy másik szinonimaszótár még ezeket is írja hozzá: víkend, pihenés, üdülés, lakoma, dorbézolás.

Biztos vannak dolgok, amik szórakoztatnak, amelyek élvezetet nyújtanak, de ezekre vajon tudatosan készülünk úgy, mint amikor azt mondjuk, hogy most elmegyek szórakozni?  

Melyek azok a dolgok, amelyekre időt kell szakítanunk? Csak a szórakoztató dolgok ezek? Szerintem két kategória van. Az egyik az, ami élvezetet nyújt, amibe belemerülsz és feldob, boldoggá tesz. A másik pedig az, ami ugyan nem dob fel, nehéz, küzdelmes, de kiléptet a komfortzónádból.

Az egyik kategória szerint talán egész nap ágyban feküdnék és ki sem dugnám az orromat a lakásból, amíg hideg van. Csokit ennék meg pizzát és közben blogbejegyzéseket írogatnék, sütnék-fűznék és ételeket fotóznék, ha éppen van kedvem hozzá. Ez ugyan nem szórakoztat, de élvezetet nyújt.

A másik kategória szerint viszont akkor is kimozdulnék sétálni, mozogni, ha nincs kedvem hozzá. Lemondanék a csokiról és pizzáról, mert tudom, hogy elhízok tőlük és egészségtelenek. Nem csak akkor írnék blogbejegyzéseket, ha kedvem van hozzá, hanem vállalnám, hogy mindennap írok egyet 30 napon keresztül akkor is, ha semmi kedvem nincs hozzá. Társalognék olyanokkal is, akikkel általában nem szeretek beszélgetni, hátha tanulok tőlük valamit. Igent mondanék azokra a kérésekre és meghívásokra, amelyekre most nemet mondok, mert úgy látom, hogy nem szolgálják a fejlődésemet. Lehet, hogy tévedek és többet tanulnék ezekből, mint gondolom.

Most ezek jutottak eszembe, talán tavasszal vagy nyáron mást sorolnék fel. Ez a mostani hideg, napfény nélküli idő jobban megvisel és ilyenkor mindenhol a melegséget keresem. Egy forró teában, egy finom levesben, a puha takarómban, a gyertyafényben, a kedves szavakban, a lélekmelegítő történetekben. Én most ezekre szánok több időt. Ezek most a jó dolgok. Ezek azok, amelyek most feltöltenek. Viszont nem tudom, hogy melyek azok, amelyek szórakoztatnak.

A jó dolgokra minden évszakban tudnunk kell időt szakítani, hogy a mindennapok küzdelmeibe ne vesszünk bele. Meg kell találnunk, hogy számunkra mi a szórakozás.  Rá kell jönnünk, hogy hogyan tudjuk kivenni a nekünk járó időt a feltöltődésre, mert nem csak a telefonunkat kell töltenünk, ha látjuk, hogy le fog merülni vagy már le is merült. Sokkal fontosabb, hogy magunkat feltöltsük. De nem csak a jó dolgokra kell időt szánnunk, a rossz dolgokra is hagyni kell egy keveset, mert míg a jó dolgok feltöltenek, addig a rossz dolgok fejleszthetnek.

Felgyorsult világunkban egy csomó fontos dologra nem marad időnk, energiánk. De azt hiszem, a két ünnep között kevés kifogásunk lehet arra, hogy nincs időnk. Itt az idő, hogy foglalkozzunk a jó dolgokkal, hogy rájöjjünk mit jelent a szórakozás számunkra! Ahogy a telefonunk is lemerül, ha sokat használjuk, mi is le fogunk merülni. A kérdés csak az, hogy hagyjuk-e teljesen lemerülni az aksit, vagy még időben újra tudjuk tölteni?

Kellemes feltöltődést! 

Szerző: Földi Rita

fotó: Pixabay

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!