• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Így kell jó körözöttet készíteni!

2020.05.06.

Így kell jó körözöttet készíteni!

Ha állni hagyod, jobb lesz. Ha nem jó, akkor új recept kell!

Petivel beszélgetek a Római-parton egy szép tavaszi délutánon. A kajakosokat nézzük a vízen. Van egy csapat fiatal, úgy tűnik, mintha gyakorlatoznának. Kívülállóként úgy látszódik, mintha össze-vissza mennének, persze lehet, hogy van benne rendszer. Peti régi jó barátom, aki kicsit megakadt a karrierútján.

- Nem tudom, de valahogy olyan kusza most minden. Rendbe kellene tennem a fejemben a dolgokat – kezdi Peti – utálom a munkahelyem, de nem találok jobbat. Azt mondják, képezni kellene magam, de én már belefáradtam ebbe. Talán külföldön jobb lenne. De annyi minden ide köt. Egyáltalán milyen munkahelyet válasszak, ahol nem lesznek elbocsátások pár hónap múlva? Azt hiszem, nem is akarok én már másnak dolgozni. Elegem van a főnökömből és az idegesítő kollégákból is! Közben meg olyan jó lenne egy jó csapatnak a tagja lenni. Tudod, olyan valódi közösség része, ahol megünneplitek a sikereket. Jaj, de annyira gáz ez, ahol most vagyok.

Nézem a kajakosokat, akik össze-vissza mennek továbbra is, hol előre, hol hátra. Eszembe jut valami.

- Peti, mi a célod?  – teszem fel a kérdést.

- Hogyhogy?

- Úgy értem, mit szeretnél elérni? Hova szeretnél eljutni? – egyértelműsítem a kérdést.

- Én csak. Csak… nem is tudom.

- Amiket elmondtál az alapján nem látom, hogy lenne pontos célkitűzésed. Ha nincs úti célod, akkor pedig csak összevissza mész. Ez is jó lenne, meg az is. Erre is elindulsz egy kicsit, meg arra is. Ha nincs pontos úti cél, akkor nincs megérkezés sem.

- De hát van cél. Szeretnék egy jó munkahelyet.

- Oké, de milyen a jó munkahely szerinted? Legyen főnököd, vagy ne legyen főnököd? Külföldön legyen, vagy Magyarországon?

- Nem tudom még. De ha rátalálok, akkor tudni fogom, hogy ez az, amit kerestem – válaszolja Peti és egy ideig csendben maradunk.

- Nézd meg ezeket a kajakosokat – töröm meg a csendet – mi úgy látjuk innen, hogy össze-vissza mennek. Egyszer elindulnak valahová, majd vissza, és megint előröl. Most már látjuk, hogy ott az edzőjük is, valószínűleg gyakorlatoznak. Nem tudom, hogy hányszor kell megcsinálniuk, elrontaniuk és kijavítaniuk a mozdulatukat ahhoz, hogy jó kajakosok legyenek, de az biztos, hogy van egy jól meghatározott céljuk. Jók akarnak lenni ebben a sportban. Talán némelyik azt is kitűzte maga elé, hogy versenyeket, esetleg olimpiát nyer. Tehát bármennyire is úgy tűnik most, hogy össze-vissza mennek, ez része a tervüknek, amivel elérhetik a céljukat.

- De én nem akarok jó kajakos lenni! – fakad ki Peti.

- Tudom, de akkor találd meg, hogy mit akarsz pontosan elérni. Aztán, ha egy ideig össze-vissza is mész, akkor is tudd, hogy ez a terved része. Mert mindenhez idő kell. Most pedig amikor amúgy is olyan kusza minden, akkor is lesz benned egy belső iránytű, ami segít a célod felé navigálni.

- Idő, idő, de meddig várjak még? Úgy érzem, hogy most kell tennem valamit!

- Addig várj, amíg nincs meg, hogy mit kell tenned. Tudod, vannak olyan ételek, amiket ha beteszel egy éjszakára a hűtőbe, akkor áll össze. Szerintem így van ez az élét más területén is. De míg a recepteknél precízen odaírják, hogy meddig kell pihentetni, addig az élettervezéssel kapcsolatos kérdéseknél ezt sosem tudhatod.

- Akkor most mit csináljak?

- Pihentesd, mint a körözöttet. Tedd be egy kicsit a hűtőbe, várd meg, amíg összeérnek az ízek.

***

Pár hónap múlva találkoztam Petivel. Új munkahelyen dolgozott, egy magyar cégnél. Kérdeztem, hogy mit csinál pontosan.

- Megcsináltam a körözöttet! – meséli vidáman – Összeírtam, hogy milyen elvárásaim vannak egy jó munkahellyel kapcsolatban. Ezek a hozzávalók. Aztán felírtam, hogy mi a recept. Vagyis mit kell tennem ezekkel a hozzávalókkal, hogy összeálljon a körözött. Beszélgettem barátokkal, ismerősökkel. Konkrétan el tudtam mondani nekik, hogy milyen helyen szeretnék dolgozni, és képzeld, az egyik ismerősömnél pont volt egy ilyen pozíció. Szövegíró lettem egy marketinges cégnél.

Pár hónap múlva ismét találkoztam Petivel. Kérdeztem, hogy mi a helyzet a munkahelyén.

- Egy hónap után eljöttem, mert rájöttem, hogy nem akarok mindenféle mosópor eladást ösztönző szövegeket írni. Engem az autók érdekelnek. Az elején ezt még nem tudtam meghatározni. Most egy autós magazinnál vagyok. Jó fejek a kollégák, a főnök szuper, és imádom a munkámat. Végre nem össze-vissza megyek. Tudom, hogy ezen a területen akarok még jobb lenni. Tényleg hagyni kell, amíg összeállnak a dolgok. De ehhez be is kell keverni a hozzávalókat. Aztán csak beteszed a hűtőbe és vársz, hogy jó legyen.

- Ha pedig nem jó, akkor új körözöttet keversz? – kérdeztem

- Pontosan. Lehet, hogy elsőre nem találod el az arányokat. De végül összeáll.

Sokszor eszembe jut, amit Petinek tanácsoltam a Duna-parton. Tanácsot adni könnyű, de megvalósítani már nehezebb. Sok szerteágazó célom van. Mindig. Év elején 2-3 fő célt szoktam kitűzni, amelyet hajtok az év folyamán. Ezeket egyben tartani, menedzselni nem könnyű. Készítettem rá heti terveket, beosztottam a hét napjaira azokat a feladatokat, amik a céljaim elérését segítik. (Ezek a célok főként a blogommal kapcsolatosak és sok munkával járnak.) Hiába tűztem ki a heti tervet a hűtőmre, és próbáltam a feladatokat a terv szerint végezni, nem működött. Némelyiknél idő kellett, félre kellett tenni. Amíg félretettem, rájöttem, hogy nem is jó az irány. Mást találtam ki. Módosítottam a heti tervet és úgy követtem a feladatokat, de nem volt jó továbbra sem, mert túlságosan merev volt a keret. Eszembe jutott Peti és a neki adott tanácsom. Pihentetni kell. A tervektől nem tudok elszakadni, viszont másképp ütemeztem. Egy célra egy hetet fordítok. Egy hét van kitűzve arra, hogy foglalkozzak vele. Egy hétig csak ezzel a kijelölt céllal foglalkozhatom. Az, hogy a hét melyik napján vagy napjain az mindegy. Egy hét után jön a következő cél. Addig a másik pihen. Majd a harmadik héten a harmadik cél, addig a másik kettő pihen. Majd kezdődik elölről a kör. Így pedig kellő időm van a pihentetésre és a célokra is nagyobb fókusz jut. Eddig bevált. Ha nem fog, akkor majd új recept kell.

 Szerző, fotó: Földi Rita

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!