Konyha: | magyar |
Fő kategória: | sertés ételek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | szezonfüggetlen |
Alkalom: | vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 90 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, gluténmentes, tojásmentes |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Rakott kelkáposzta nagyon magyarosan
Ezt az ételt lehet nagyon lightosan is készíteni, de most egy igen éhes férfi gyomrot kellett jól lakatnom. Így előkerült a füstölt szalonna , melynek következménye ez a kalóriában gazdag, magyaros rakott kelkáposzta lett.
Hozzávalók (4 személyre):
250 g darált sertéshús
350 g kelkáposzta
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
150 g füstölt kenyérszalonna
20 g zöldpaprika (nem erős)
30 g paradicsom
270 g főtt rizs
só
3 csipet őrölt fekete bors
3 csipet őrölt fűszerkömény
2 ek. fűszerpaprika
2 dl víz
150 g trappista sajt
1 pohár tejföl
Elkészítés:
1. A rizst megfőzzük. A kelkáposztát levelire szedjük. A vastagabb szárrészeket kivágjuk és alaposan megmossuk. Egy lábosban sós, őrölt köménymagos vizet forralunk, és ebbe tesszük bele apránként a káposzta leveleit néhány percre. Nem kell puhára főzni, csak addig maradjon a vízben, amíg egy kissé össze nem esik. Ha kész, szűrőkanállal kivesszük.
1. A szalonnát zsírjára pirítjuk. Beletesszük a szalonna bőrét is, hogy még intenzívebb legyen az íze. Ha már félig ropogós, akkor hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Együtt pirítjuk.
2. Hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymaggal megszórjuk. A húst pirosra pirítjuk a szalonna zsírban. Félidőben hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és a paprikát. Együtt pirítjuk.
3. Tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, melyet elkeverünk, majd 2 dl forró vízzel felöntünk. Zúzott fokhagymát adunk hozzá. Kisebb lángon 5 percig főzzük.
4. Hozzákeverjük a kifőzött rizst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
5. Egy jénai tányért kibélelünk a megfőzött káposztalevelekkel, úgy, hogy a felső egyharmad része kilógjon a leveleknek. A káposztával bélelt jénai közepére tesszük a rizses darált hús felét, egyenletesen eloszlatjuk és egy réteg káposzta levelet teszünk rá. Rátesszük a maradék húst is. Beterítjük a lelógó levelekkel és a közepére is további leveleket teszünk. Tejföllel megkenjük és előmelegített 200 C fokos sütőbe tesszük 30 perce.
Fél óra után reszelt sajttal megszórjuk és további 15-20 percig sütjük.