2021.04.05.

Édes örömök egészségesen
Minden évben, Húsvét előtt elhatározom, hogy olyan szép és dekoratív répatortát fogok készíteni, mint amilyeneket láttam a gasztro újságokban és a Pinteresten. Aztán, ahogy közeledünk a Húsvéthoz egyre inkább elfogy a lelkesedésem, mert annyi sütemény vesz körül, hogy a répatorta már sok lenne. Így volt ez most Húsvétkor is. A tortát soknak éreztem, így elkészítettem a torta tésztáját, de nem tortaformába, hanem muffin formába töltöttem bele. Csinos kis süteményeket kaptam így, amiknek a tetejét mascarponés krémmel kentem meg. Egy kis darab muffin pedig még belefér a többi süti mellett is. A locsolkodókat is meg lehet(ne) kínálni vele, de talán majd legközelebb...
Hozzávalók (12 darabhoz)
200 g reszelt, nyers sárgarépa
100 g olívaolaj
100 g xilit
100 g eritrit
3 db tojás
220 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
60 g darált dió
1 csipet szódabikarbóna
1 csipet őrölt fahéj
a citromos krémhez:
250 g mascarpone krémsajt
70 g tejföl (vagy görög joghurt)
1 teáskanál citromlé
1 bio citrom reszelt héja
folyékony édesítőszer
Elkészítés
1. Reszeld le a répát, és tedd egy keverőtálba. Öntsd rá az olívaolajat, és keverd össze. Tedd félre.
2. Daráld le a diót, és tedd egy keverőtálba, add hozzá a lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat, majd keverd össze. Tedd félre.
3. Tedd egy nagyobb keverőtálba a tojásokat és add hozzá a xilitet, eritritet. Elektromos habverővel keverd össze, hogy krémes habot kapjál. Add hozzá a lisztes keveréket, majd a répás keveréket és alaposan keverd össze egy kanál segítségével.
4. Az így kapott masszát kanalazd szilikon muffin formákba, és süsd 180 C fokon 20 percig.
5. Ha elkészültek, akkor hűtsd ki teljesen, vedd ki a formákból és kanalazz a tetejükre a citromos krémből, amihez csak össze kell keverned a hozzávalókat. Reszelt sárgarépával díszítsd a krém tetejét.
1 darab |
|
Energia: | 298 kalória |
Fehérje: | 7 g |
Szénhidrát: | 22 g |
Zsír: | 21 g |
Recept és ételfotók: Földi Rita