Fő kategória: | desszertek |
Étkezés: | reggeli, tízórai |
Szezon: | szezonfüggetlen |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 15 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, húsmentes |
Népszerű témák: | fogyókúrás ételek, diétás nassolnivaló |
Árszint: | költséges hozzávalók |
Alakbarát csokis-diós keksz
Egy finom alakbarát édesség, melyet magunkkal vihetünk a munkahelyünkre vagy az iskolába is. Ha dobozban tároljuk, akkor napokig puha marad és nagyon finom. Az alapreceptet Galambos Orsolya Diabetikus finomságok című könyvében találtam.
Mivel egy darab még így is viszonylag sok kalóriát tartalmaz, így a receptet valószínűleg át fogom még dolgozni, hogy ne legyen több 120 kalóriánál. A mostani ugyanis 188 kalóriát tartalmaz. Ez egy 50 grammos keksz kalóriaértéke, melyet margarinnal készítettem. Az viszont mellette szól, hogy nagyon laktató, így egy komplett reggelinek megfelel egy bögre teával.
Hozzávalók (kb. 30 db-hoz):
150 g xilit
3 db tojás
250 g margarin (kókuszzsírral is helyettesíthető)
100 g búzafinomliszt
100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
50 g teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
1 csomag sütőpor
80 g diabetikus étcsokoládé
150 g durvára vágott dió
Elkészítés:
1. Egy keverőedénybe tesszük a xilitet, a kissé felolvasztott margarint (vagy kókuszzsírt), a tojásokat és habverővel elkeverjük.
2. A liszteket sütőporral elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajas keverékhez.
3. A csokit kisebb darabokra törjük és azt is hozzákeverjük a durvára aprított dióval együtt.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanálnyi halmokat teszünk egymástól távol, mivel sütés közben szétterülnek. Előmelegített 190 C fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük.
1 db (50 g) tartalmaz:
Energia: 188 kcal
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír:12 g