Fő kategória: | levesek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | téli |
Alkalom: | karácsony, szilveszter, újév, vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 30 perc |
Speciális összetevő: | húsmentes, tojásmentes |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Francia hagymaleves
Kedvenc téli levesem, melyet hétvégékre és az ünnepekre is ajánlok. Csodás élmény és íz világ, mikor a sajt megolvad a forró levesben. Pont így melegíti fel hideg időben a fázós embereket is.
Hozzávalók (4 személyre)
- 4 db nagyobb méretű vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 2 ek. vaj
- 1 csipet cukor
- 8 dl húsleves (zöldségalaplé vagy erőleves)
- só
- őrölt fehér bors
- 1 dl száraz fehér bor
- 1 db szikkadt francia kenyér (vagy kifli)
- reszelt trappista sajt (lehet füstölt is)
Elkészítés
1. A megtisztított vöröshagymákat felkarikázzuk és vajon megpároljuk egy lábasban. Egy csipet cukrot szórunk rá a párolás elején.
2. Felöntjük a levessel vagy az alaplével. Sózzuk, őrölt fehér borssal megszórjuk, és miután felforrt hozzáadjuk a bort. Összesen kb. 15 percig főzzük.
3. Levesbetétként a kenyérszeleteket megszórjuk reszelt sajttal és apróra vágott újhagymával, (kockázott füstölt szalonnát is tehetünk rá) és sütőben megsütjük.
A levest forrón tálaljuk a sajtos kenyerekkel. Kínálhatunk még hozzá kockára vágott sajtot is.