Konyha: | magyar |
Fő kategória: | desszertek |
Étkezés: | reggeli, uzsonna |
Szezon: | őszi |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 15 perc |
Speciális összetevő: | húsmentes |
Népszerű témák: | villámgyors receptek elfoglalt embereknek |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Őszi császármorzsa
Egy finom ráérős reggeli vagy délutáni desszert lehet ez a fahéjas-szilvás császármorzsa. Borongós napokon garantáltan jobb kedvre derít, ráadásul villámgyorsan elkészül.
Hozzávalók (4 személyre)
- 120 g búzafinomliszt
- 200 ml tej
- 1 ek. főzőtejszín
- 4 db tojás
- 60 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 40 g vaj a sütéshez
- 3 db szilva
- 2 csipet őrölt fahéj
- porcukor a szóráshoz
- szilvalekvár a tálaláshoz
Elkészítés
1. A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk. 1 csipet sót adunk hozzá és 60 g cukrot.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Őrölt fahéjjal és porcukorral megszórjuk.
3. A tejet összekeverjük a tejszínnel és a tojások sárgájával, majd hozzáöntjük a liszthez és alaposan elkeverjük.
4. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és beleforgatjuk a masszába.
5. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és beleöntjük a tésztát. Pár percig sütjük az alját, (anélkül hogy kevergetnénk, vagy rázogatnánk), majd megfordítjuk és fakanállal darabokra tépkedjük a megsült tésztát. Hozzáadjuk a kockázott fahéjas-cukros szilvát és átforrósítjuk.
Szilvalekvárral és porcukorhintéssel melegen tálaljuk.