Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Párolt rizs rozmaringos sült zöldséggel

2013.11.18.

Párolt rizs rozmaringos sült zöldséggel

Ennek az egyszerű ételnek lehetne az is a neve, hogy ami a kamrában van. Persze ekkor feltételezzük, hogy van egy kis maradék sárgarépa, egy kevés petrezselyemgyökér és egy kis fej vöröshagyma a kamra mélyén. Nekem szerencsére volt. Így született meg ez a recept is, mikor hirtelen rám tört, hogy épp itt az ideje csupa zöldségeket enni.

Hozzávalók (2 személyre):

1 kis fej vöröshagyma

1 db sárgarépa

1 db petrezselyemgyökér

őrölt rozmaring

vaj vagy olívaolaj

rizs 2 személyre (B rizs)

 

Elkészítés:

1. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra. A kockára vágást lásd itt: http://www.saveur.com/article/techniques/video-how-to-dice-an-onion.

2. A zöldségeket zsülienre (gyufametéltre) vágjuk. A zsülienre vágást ebben a videóban láthatjátok 2:53-nál : http://www.youtube.com/watch?v=ErlMFvx8Q4w

3. Egy kevés vajon vagy esetleg olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zsülienre vágott zöldségeket. Sózzuk és őrölt rozmaringot szórunk rá. Süssük ropogósra.

 

A körethez párolt rizst készítünk. Ezt többféleképpen is megcsinálhatjuk. Én most egy viszonylag bonyolult verziót írok le. Használhatunk zacskós rizs is. De egyrészt drágább, másrészt meg az íze sem olyan tuti, szóval én inkább tökölök vele egy kicsit így:

1. A rizst megmossuk, átválogatjuk és egy szűrőbe tesszük lecsöpögni, szikkadni.

2. Egy lábosban a rizs mennyiségéhez viszonyítva kétszer annyi sós vizet forralunk.

3. Ha a rizs már nem nedves, akkor forró olajban átforrósítjuk (rakhatnunk bele egy megtisztított fél vöröshagymát is) és a sós vízzel felöntjük. Néhányszor átkeverjük míg újra fel nem forr a víz. Addig szabad csak keverni, amíg a rizsszemek kemények. Ha már kissé puhák, akkor a keveréstől nyálkás állaguk lesz.

4. Ha felforrt a víz, akkor lefedjük és sütőbe tesszük. Igen, a lábost a fedővel együtt betesszük a meleg (110 fokos) sütőbe. Persze ehhez ne műanyag fülű lábost használjunk!

Ha ez nem megoldható, akkor öntsük a rizst a vízzel együtt egy jénai tálba és fedjük le alufóliával. Kb. 15 perc kell neki.

Az elkészült rizst sütővillával keverjük át egyszer, így nem lesz ragadós a rizsünk. Keverhetünk bele egy kevés vajat is.

vissza

Hozzászólások