2016.04.01.
Palacsinta diétásan? Igen, lehetséges. Ezt a palacsintatornyot (mely fehér cukor és fehér liszt felhasználása nélkül készült) most pirított diós almakrémmel töltöttem meg, de más töltelékkel is kísérletezhetünk bátran.
Hozzávalók
az almakrémhez:
- 8 db alma meghámozva és feldarabolva
- citromlé
- xilit
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- őrölt kardamom
- 1 dl víz
pirított dió a díszítéshez és az almakrém ízesítéséhez
a palacsintához: (12 db-nak kell lennie belőle):
- 340 g zabpehelyliszt
- 60 g xilit
- 1 csipet só
- 4 db tojás
- ½ citrom reszelt héja
- 200 ml zsírszegény tej
- 400 ml szódavíz
a sütéshez 6 g kókuszolaj
Elkészítés
Almakrém
A meghámozott, felkockázott almát egy lábosba tesszük és ízesítjük a fenti fűszerekkel.
Kevés vízzel puhára főzzük és utána összeturmixoljuk.
Kitűnő palacsintához, süteménybe (pl. muffinba), joghurtba, zabkásába, tejberizshez vagy magában is.
Palacsinta
1. A tojásokat habverővel elkeverjük a xilittel. Hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet, a szódavizet és a reszelt citromhéjat is. Habverő segítségével csomómentesre keverjük.
2. A kókuszolajat kimérjük, és egy kis tálban a tűzhely mellé készítjük egy ecsettel. A felforrósított palacsintasütőt az ecset segítségével megkenjük. Erre egy merőkanálnyi tésztát teszünk, és mindkét oldalát megsütjük. 12 db palacsintát fogunk így kapni.
A rakott palacsinta összeállítása:
1. Két marék diót pirítunk, melyet apróra vágunk. Felét az almakrémbe keverjük, a másik fele a díszítéshez kell.
2. Egy nagy tányért vagy tálat veszünk elő, melyen a rakott palacsintát tálalni szeretnénk. A palacsintákat egymásra helyezzük úgy, hogy mindegyiket megkenjük a pirított diós almakrémmel. Az utolsó palacsintát is megkenjük az almakrémmel, de ezt már a maradék dióval szórjuk meg.
Almaszeletekkel díszítjük.
1 darab (150 g) tartalmaz:
Energia: 184 kcal
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 32 g
Zsír: 5 g
így is lehet tálalni, ha nem rakott palacsinta készül belőle