2020.10.03.
Gluténmentes, szénhidrát csökkentett, egészséges
Mostanában feltűnt, hogy szeretem keverni a nemzetek konyháját. Magyarosat az olaszossal, mexikóit az olaszossal – igazából mindegy is, csak a végeredmény finom legyen. Így történt ezzel a mexikói szósszal is, amely egy olaszos ízvilágú húsgombóccal társult tányéromon egy laza ebédként. Ahogy ránéztem az jutott eszembe: Piedone Olaszországban!
Hozzávalók (4 adaghoz)
A mexikói szószhoz
1 nagyobb darab zellergumó (kb. 300 g)
só
2 konzerv (2x425g) Vörös kidney bab kukoricával, paradicsomszószban (Freshona, Lidl)
A húsgombóchoz (27 db)
500 g darált, alacsony zsírtartalmú sertéshús vagy pulyka alsócomb
1 kisebb vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
8 db friss bazsalikom levél
½ csomó petrezselyemzöld
só
őrölt fekete bors
Elkészítés
1. Mosd meg bazsalikomleveleket, szárítsd meg egy papírtőrön és aprítsd fel.
2. A petrezselymet vágd finomra.
3. A vöröshagymát is vágd finomra és kevés olívaolajon párold üvegesre.
4. Tedd egy tálba a nyers darált húst, és öntsd hozzá a pirított hagymát. Sózd és borsozd, majd add hozzá a bazsalikomot és a petrezselymet is. Alaposan keverd össze. Enyhén nedves kézzel formázz belőle diónyi méretű golyókat. Nekem ebből a mennyiségből 27 db golyó szokott lenni.
5. Egy fedeles serpenyőben melegíts kevés olívaolajat, és tedd bele a golyókat. Közepes hőfokon 5 percig süsd úgy, hogy közben kevergesd is. Majd ha már szép pirosak, akkor önts rá kb. 1 dl vizet, fedd le, és párold puhára.
6. Közben tisztítsd meg a zellert és vágd fel nagyobb kockákra. Ahogy kiszedted a húsgolyókat a serpenyőből mehet is rá az összevágott zeller. Enyhén sózd meg, és pirítsd meg a hús megmaradt zsiradékában, de ha szükséges, önts még hozzá olívaolajat. Süsd aranybarnára, majd öntsd fel egy kevés vízzel és fedő alatt párold puhára.
7. Add hozzá a vörös bab konzerveket, forrald át, majd mehetnek bele vissza a húsgombócok is.
Finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálald.
Tipp: Ha szereted a csípőset, akkor nyugodtan tehetsz a szószba chili paprikát vagy Erős Pistát.
1 adag, 6 db gombóccal |
|
Energia: | 437 kalória |
Fehérje: | 33 g |
Szénhidrát: | 36 g |
Zsír: | 16 g |
Recept és ételfotók: Földi Rita