Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Húsvéti kalácskoszorú alakbarát kakaós csigából

2016.03.24.

Húsvéti kalácskoszorú alakbarát kakaós csigából

Húsvét közeledtével a kedvenc kakaós csiga receptemből készítettem koszorút. Alakbarát, egészséges és isteni finom. Sajnos húsvétra már nem maradt belőle, de addig még úgy is készítek valami más finomságot.

A recept ugyanaz mint az Alakbarát kakaós csigánál,de mivel egy csatos kuglóf formában készítettem el, így nem fért el benne csak kb. 17 db. A többit ugyanúgy sütöttem meg, mint az eredeti receptnél, tepsiben sütőpapíron.

 Hozzávalók (23 db-hoz)

a tésztához:

  • 200 g zabpehelyliszt
  • 200 g fehér tönkölyliszt + 10 g a nyújtáshoz
  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 35 g élesztő
  • 2 db tojás
  • 80 g eritrit
  • 1 csipet só
  • 150 g sütőmargarin
  • 2 dl tej

a kakaós töltelékhez:

  • 75 g zsírszegény, cukor nélküli kakaópor
  • 100 g eritrit
  • 40 g fahéjas xilit
  • a kenéshez 1 ek. olívaolaj

a megsült csigák locsolásához:

kb. 2 dl forró tej melyet ízlés szerint édesítünk xilittel vagy eritrittel

 Elkészítés

1. A liszteteket összekeverjük egy tálban.

2. Egy másik tálba belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a felmelegített tejet és az eritritet. Elkeverjük.

Hozzáadjuk a lisztkeverék 1/3-ad részét. Elkeverjük és 15 percig állni hagyjuk.

3. Hozzákeverjük a felmelegített vajat, a tojásokat és a sót. Összekeverjük, dagasztjuk, gyúrjuk a tésztát.

4. Letakarva, meleg helyen 60 percig kelesztjük. (Én a sütőt használom, beállítva 30 C fokra kelesztő funkcióra).

5. Ha a tészta megkelt, akkor 3 milliméter vastag téglalapra nyújtjuk.

6. A kakaóport elkeverjük az édesítőszerekkel.

Egy szilikon ecset segítségével a kinyújtott tésztát megkenjük egyenletesen az olívaolajjal. Erre szórjuk rá az édesített kakaóport.

7. A tésztát a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint egy bejglit. Ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle és egy alaposan kivajazott kuglóf formába tesszük. Tegyük egymásra, két sorban. Nem baj ha egy picit összenyomódnak.

További 30 percet kelesztjük 30 C fokos sütőben vagy meleg helyen. Ezután kezdjük csak el sütni 200 C fokos sütőben, légkeverést használva kb. 25 percig. Ha tovább sütjük, akkor ropogós lesz a tészta és nem omlós.

8. A sütőből kivett kakaós csiga koszorút egyből meg kell locsolgatnunk a forró, édesítőszeres tejjel, így puha és szaftos lesz. Ezt egy szilikon ecset segítségével addig ismételjük meg, míg el nem fogy az összes tej.

Ha meghűlt, akkor csak törjünk le belőle egy megfelelő méretű darabot és élvezzük a puha kakaós csiga ízét egy pohárka tej társaságában.

Tipp: készíthetjük másfajta töltelékkel is, akár dióval vagy pudinggal is.

1 adag (60 g) tartalmaz:

Energia: 162 kcal

Fehérje: 6 g

Szénhidrát: 19 g

Zsír: 7 g

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!