2020.11.19.
Isteni finom és nem fog szétesni!
Amikor a szakács OKJ vizsgámra készültem, akkor az almás pite is szerepelt a vizsgatételek között. A nagymamám nagyon jól sütött, de almás pitét valamiért nem készített, így elsőként a vizsgára gyakorolva ismerkedtem meg ezzel a házias sütemény recepttel. A felkészülési időben többször is elkészítettem és pillanatok alatt elfogyott mindig. Szerencsémre a vizsgán pont ezt húztam és ott is sikert aratott. Természetesen a szakács OKJ-n búza fehér lisztből és kristálycukorral készült, azonban a sikere felbátorított arra, hogy fitnesz verzióban, cukormentesen és fehér liszt nélkül is elkészítsem. A siker ennél a verziónál sem maradt el, így bátran ajánlom Neked is ezt a receptet, ha egy omlós tésztájú, szaftos almás töltelékkel rendelkező pite receptet keresel.
Hozzávalók (8 szelethez)
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
120 g teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
80 g xilit
170 g vaj
½ csomag sütőpor
1 tojás sárgája és külön a fehérje
1 ek. tejföl (12%-os)
50 g darált dió
80 g diabetikus baracklekvár
a töltelékhez:
900 g reszelt alma
1 tk. őrölt fahéj
Elkészítés
1. Öntsd a liszteket egy nagy tálba, add hozzá a sütőport és a xilitet, majd alaposan keverd el.
2. Add hozzá a vajat is, melyet alaposan morzsolj el a liszttel.
Add hozzá a tojás sárgáját, a tejfölt és 2 evőkanál darált diót is. Az egészet jól gyúrd össze, majd tedd a hűtőbe addig, amíg az almát elkészíted.
3. Hámozd meg az almát, reszeld le, és keverd össze a fahéjjal. Tedd egy lábosba és főzd addig, amíg levet nem enged. Hagyd teljesen kihűlni.
4. Ha az alma kihűlt már, akkor vedd ki a hűtőből a tésztát és vágd ketté. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán 0,5 centiméter vastagságúra nyújtsd ki. Tedd egy kivajazott, kerek tortaformába (teheted akár tepsibe is) és a széleinél igazítsd bele a tésztát.
5. Kend meg a tésztát baracklekvárral és szórd meg a darált dió felével. Helyezd rá a kinyomkodott almát, majd szórd meg a maradék dióval.
6. Nyújtsd ki a maradék tésztát szintén 0,5 centiméter vastagságúra és kisebb csillag alakú kiszúró formákkal készíts csillagformákat. Helyezd az almás töltelékre két sorban a csillagokat.
A kimaradt tojásfehérjével kend meg a csillagokat, és tedd 180 C fokra előmelegített sütőbe (alsó és felső sütés) 25-30 percre.
1 szelet (150 g) |
|
Energia: | 267 kalória |
Fehérje: | 6 g |
Szénhidrát: | 38 g |
Zsír: | 11 g |
Recept és ételfotók: Földi Rita
Rita Fitnesz Receptjei - Hírlevél
Fitnesz receptek és életmódtippek, hogy ne maradj le semmiről! (Nyugi, nem tömöm tele a postaládádat, havonta maximum 2 hírlevelet küldök.)