2014.01.28.

Ajánlom ezt a történetet előételként, egy könnyű fehérbor társaságában, és fogyókúrázóknak vacsorára.
A cékla többek között méregtelenítő, fogyasztó hatású, növeli az állóképességet és javítja a vérkeringést.
A dió segít, hogy szép legyen a hajunk, a rucola pedig jó hatással van az emésztésre is.
Hozzávalók (2 személyre):
2 db cékla
1 marék dió
125 g mozzarella
2 marék rucola
só
Az öntethez:
1 zöldcitrom leve
0,8 dl olívaolaj
só
őrölt fehér bors
Elkészítés:
1. A céklával kell kezdenünk, mivel ennek sok idő kell. A legjobb, ha előző nap elkészítjük, mivel napokig eláll a hűtőben.
A céklát alaposan megmossuk. Ne távolítsunk el róla semmit, különösen ne a ”farkincáját”, mert abban vannak a festékanyagok. Sózzuk, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd alufóliába csomagoljuk. Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 200 C fokon 1-1,5 órát sütjük (a cékla méretétől függően).
A kész céklát még melegen megpucoljuk (nem forrón, tehát hagyjuk egy kicsit hűlni) és felkockázzuk.
2. A mozzarellát vékonyan felszeleteljük.
3. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha kész apróra vágjuk.
4. Az öntethez a zöldcitrom levét összekeverjük az olívaolajjal, a sóval és a fehér borssal.
Tálaláskor a céklát, a mozzerellát, a rucolát és a pirított diót a tányérra tesszük és leöntjük az öntettel.