2014.03.17.
Többféle padlizsánkrém recepttel találkozhatunk manapság.
Kedvenc erdélyi receptemet osztom meg veletek, melyhez ez a videó csinált kedvet: videó
A receptem gyakorlatilag ugyanaz, de az eljárás kicsit más (és mellesleg az iszogatás is kimaradt főzés közben, mely a videó alapján elengedhetetlen munkarésznek tűnik).
Hozzávalók (4-6 személyre):
2 db padlizsán
1 db vöröshagyma vagy lilahagyma
2 db tojás sárgája
300 ml étolaj
só
1 kk. citromlé
1 kk. mustár
Elkészítés:
1. A tökéletes füstös ízű padlizsánkrém elkészítéséhez a padlizsánokat a szabad tűzön, vagy grillen kell megsütni. Így a padlizsánkrémünk íze olyan lesz, mint egy lágyabb füstölt szalonnáé. Ez viszont nem mindig kivitelezhető. Ha lakásban csináljuk, akkor a padlizsánokat mossuk meg, hosszában vágjuk félbe és tegyük a sütőbe (ha megoldható grill rácsra és grill fokozatra) 220 C fokra kb. 40 perce.
2. Amíg a padlizsánok sülnek, addig házi készítésű majonézt csinálunk. A tojások sárgáját beletesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a citromlevet, a mustárt és elkeverjük. Majd vékony sugárban, lassan a tojásokhoz adagoljuk a kimért étolajat és közben folyamatosan habverővel kevergetjük.
Az így elkészített majonézt sózzuk.
A vöröshagymát vagy nagyon apróra vágjuk, vagy sajtreszelőn lereszeljük.
3. A kész padlizsánok héját eltávolítjuk, belsejét turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a hagymát és pépesre turmixszoljuk.
A padlizsánpépet beleforgatjuk a majonézbe és ízlés szerint sózzuk, esetleg borsozzuk.
Pirítósra kenjük, tetejét megszórjuk metélőhagymával. Paradicsomot, valamint lilahagymát kínálunk hozzá.