2014.02.02.
Egészséges, laktató, vitamindús leves
A leves mindenre gyógyír, legyen az egy hosszan főtt húsleves, vagy egy gyors zöldségleves. A húslevest én meghagyom a hétvégékre, ha hétköznap egy finom, meleg levesre vágyom, akkor inkább ez a zöldségleves recept kerül elő. Hús helyett pedig a vajas galuska is nagyon jól tud esni időnként.
Ha a különböző zöldségeket nagyon vékony gyufametéltre (zsülienre) vágod, akkor biztos, hogy senki sem fogja kiválogatni a zellert, vagy az egyéb ”nem kívánatosnak” vélt dolgokat a levesből. Nemcsak azért mert ez felérne egy komolyabb bűvészmutatvánnyal, hanem ezért is, mert tökéletesen feloldódik az összes zöldség íze a leves harmonikus világában. Ez a titkos összetevő, vagyis inkább eljárás. A lepirított zöldségeknek különleges íze van. Ettől lesz más ez a leves, mint a többi zöldségleves.
Hozzávalók (6 személyre)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 fél kisebb karalábé
1 fél kisebb zeller
1 db petrezselyemgyökér
1 db sárgarépa
maroknyi zöldborsó (lehet fagyasztott is)
1 csomó petrezselyemzöld
2 db gomba (elhagyható)
só
őrölt fehér bors
víz
1 evőkanál olívaolaj
A vajas galuskához
3 evőkanál zabpehelyliszt
1 db tojás
só
2 evőkanál vaj
Elkészítés
1. A hagymát és a fokhagymát vágd apró kockákra. A gombát szeleteld fel. A petrezselyemzöldet vágd finomra. A többi zöldséget vágd zsülienre, azaz gyufametéltre. Tedd félre.
2. Forró olajon pirítsd aranybarnára a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Add hozzá a felszeletelt gombát. Ha a leve elpárolgott, akkor add hozzá a többi zöldséget is. Sózd, borsozd és 5-8 percig pirítsd.
4. Szórd meg petrezselyemzölddel, keverd el és egy kicsit pirítsd, majd öntsd fel vízzel. Forrald fel és szaggasd bele vajas galuskát.
Vajas galuska készítése
1. A tojást válaszd szét. A fehérjéből verjél kemény habot, a sárgáját tedd félre egy tálban.
2. A vajat egy tálban melegítsd fel. Az olvadt vajhoz add hozzá a tojás sárgáját. Jól keverd el, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a tojás a meleg vajtól.
3. Sózd. Add hozzá a lisztet, keverd el, és add hozzá a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Keverd össze, és galuskaszaggatóval szaggasd a forrásban lévő levesbe.
Diétás édességeket is kipróbálnál? Akkor a Fitnesz Édességek könyvem neked való. » Megnézem
1 adag |
|
Energia: | 104 kalória |
Fehérje: | 3 g |
Szénhidrát: | 9 g |
Zsír: | 6 g |
Recept és ételfotók: Földi Rita
Rita Fitnesz Receptjei - Hírlevél
Fitnesz receptek és életmódtippek, hogy ne maradj le semmiről! (Nyugi, nem tömöm tele a postaládádat, havonta maximum 2 hírlevelet küldök.)