Konyha: | magyar |
Fő kategória: | desszertek, vendégvárók |
Étkezés: | tízórai, uzsonna |
Szezon: | téli |
Alkalom: | karácsony |
Elkészítési nehézség: | nehéz |
Elkészítési idő: | min. 120 perc |
Speciális összetevő: | húsmentes |
Népszerű témák: | karácsonyi sütemények, gasztroajándékok |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Bejgli
Márványos tetejű, nem kirepedezett, omlós tésztájú bejglit szeretnél készíteni? Egy-két trükkel könnyedén sikerülhet, csak kövesd pontosan a receptet.
Hozzávalók (2 db rúdhoz):
400 g kenyérliszt (BL-80)
160 g vaj
70 g porcukor
1 tojás sárgája
1 dl tej
10 g élesztő
1 csipet só
a diós töltelékhez (2 db rúdhoz):
300 g darált dió
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 ek. fahéj
1 ek. rum
(100 g mazsola)
1 tojásfehérje
a mákos töltelékhez (2 db rúdhoz):
150 g darált mák
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 ek. fahéj
1 dl tej
(100 g mazsola)
1 tojásfehérje
A forrázáshoz (2 db rúdhoz):
80 g méz
60 g cukor
1 dl víz
a kenéshez: 1 db egész tojás és egy tojás sárgája
Elkészítés:
1. A liszteket egy tálba szitáljuk és egy csipet sóval elkeverjük.
2. Egy másik keverőtálba öntjük a hideg tejet és elkeverjük benne a porcukrot és az élesztőt.
3. A lisztet összemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajdarabkákkal. Két tenyerünk közé véve egyenletesen morzsoljuk el a vajat. Ettől lesz omlós a tészta.
4. A vajas liszthez hozzáadjuk a tojás sárgáját és az élesztős keveréket. Alaposan eldolgozzuk, cipót formázunk belőle és minimum egy órára hűtőbe tesszük.
5. Addig elkészítjük a töltelékeket. A mazsolát áztassuk be forró vízbe, majd szűrjük le a vizet.
A diós töltelékhez összekeverjük a darált diót, a reszelt citromhéjat, a reszelt narancshéjat, a fahéjat és a rumot.
A mákos töltelékhez a mákot összekeverjük a reszelt citromhéjjal, a reszelt narancshéjjal, a fahéjjal és a tejjel.
Forrázott tölteléket készítünk. Ehhez a mézet a cukorral és a vízzel egy kisebb lábosban felforraljuk, majd hozzáadjuk ez előkészített töltelékhez. Belekeverjük az előkészített mazsolát.
6. A tésztát kivesszük a hűtőből, elfelezzük és lisztezett gyúródeszkán 0,5 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalap három oldalát megkenjük a felvert tojással. A hozzánk közelebb eső végét nem kenjük le, mert innen fogjuk feltekerni. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. A két szélét 1 cm vastagságban felhajtjuk. Egyenletesre lapítjuk a tésztát a töltelékkel. Ezután nem túl szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egy szívószál segítségével megszurkáljuk, és alaposan lekenjük a felvert tojással. A diósat egész szem dióval díszíthetjük.
Az így elkészített tésztát kb. 40 perce betesszük a hűtőbe, hogy a tojás rászáradjon a tetejére. Majd kivesszük, és még egyszer lekenjük a felvert tojással. Ezután további 40 percig állni hagyjuk, hogy a tojás ismét rászáradjon, de ezúttal nem kell hűtőbe tenni.
7. 200 C fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Majd további 30 percig 180 C fokos sütőben. (alsó és felső sütés)
Miután kihűlt felszeleteljük.